Hrvatski radio

Radio Osijek

Ekološka revitalizacija rukavaca Aljmaški rit i Boroš-Drava

12.04.2019.

14:22

Autor: Radio Osijek

foto Udruga Zeleni Hrvatske

foto Udruga Zeleni Hrvatske

Foto: - / -

Na hrvatsko-mađarskom području Drave otprilike je 20 rukavaca kojima je nužna revitalizacija kako bi služili kao prirodne retencije kod visokih vodostaja, ali i kako bi se obnovila vodena staništa. Dvije susjedne zemlje zbog toga su osmislile projekte koji se financiraju novcem Europske unije.

Primjer je za to revitalizacija rukavaca Aljmaški rit u Hrvatskoj i Boroš-Drava u Mađarskoj. Projekt je vrijedan milijun 340 tisuća eura, od čega je milijun 139 tisuća bespovratnih sredstava iz Interreg V-A prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, a provodio se od rujna 2013. do travnja ove godine. S mađarske strane nositelji projekta bili su Direkcija za vode Južnog Prekodunavlja iz Pečuha i Zajednica ribolovnih udruga Županije Baranja, a s naše - Hrvatske vode i Udruga Zeleni Hrvatske. Rezultate zajedničkoga rada predstavili na završnoj konferenciji u Osijeku.

"Obnovili smo prirodnu retenciju Aljmaški rit koja nam dosta znači u zaštiti od štetnog djelovanja voda jer moderna koncepcija obrane od poplava počiva na prirodnim retencijama, oteretnim kanalima i akumulacijama. Povezivanjem sa živim tokovima rijeka Drave i Dunava osigurali smo dotok svježe vode prilikom srednjih vodostaja i revitalizirali staništa", istaknuo je direktor Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda u Osijeku Željko Kovačević.

Ovim se aktivnostima želi postići i obnova i očuvanje biološke raznolikosti važnih autohtonih i ostalih staništa u vrlo osjetljivim područjima ekološke mreže Natura 2000. "Retencije i rukavce Aljmaškog rita koji su bili zamuljeni i zatravljeni vratili smo u funkciju razmuljivanjem 85 tisuća kubika. U te se rukavce vratila voda, a s njome ribe i ptice, što znači da priroda, uz pomoć čovjeka, može vratiti značajke kakve je imala prije stotinu i više godina", istaknuo je predsjednik Udruge Zeleni Hrvatske Zdravko Peko.

Partneri iz dviju zemalja najavljuju i nastavak suradnje na revitalizaciji rukavaca, a jedan je od ciljeva i razvoj ribolovnog turizma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.