Hrvatski radio

Radio Osijek

Ekshumirano tijelo 40-godišnjeg muškarca

07.04.2017.

13:35

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Bogdanovcima su danas ekshumirani posmrtni ostataci muškarca u dobi od četrdesetak godina, otkriveni prije nekoliko dana tijekom infrastrukturnih radova .

Nalazi su poslani u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu na analizu i identifikaciju. Kako ističe pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, već sada se sigurnošću može reći da je žrtva iz vremena Domovinskoga rata. Na pitanje novinara, ima li saznanja o mogućim drugim grobištima u Bogdanovcima, Stjepan Sučić je kazao kako već duže vrijeme postoji dojava o jednom zatrpanom bunaru koji navodno krije tijela nestalih osoba. "Problem u Bogdanovcima je što, nakon što je selo okupirano, nitko od mještana nije ostao živjeti u selu. Nema živih svjedoka onoga što se događalo tijekom okupacije", rekao je Sučić. U potrazi za mogućim grobnicama i grobištima ministarstvo koristi nove tehnologije poput bioloških detektora i dronova, a nedavno je nabavljen i novi georadar koji trenutačno pretražuje područje oko Ovčare nedaleko od Vukovara.   
Sučić je naveo kako su do sada u Bogdanovcima ekshumirani posmrtni ostaci 74 osobe iz pet masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta. I danas je još nepoznata sudbina 17 Bogdanovčana, nestalih u Domovinskome ratu. 
"Za obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima, za našim nestalima iz Domovinskog rata, svaka ovakva informacija i svaki pronalazak daje nadu da ćemo konačno doći do istine za kojom tragamo već 26 godina. Prošlo je puno vremena , svake godine je sve teže i teže, ali mi ne gubimo nadu", rekla je Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i još jednom pozvala sve koji imaju bilo kakvu informaciju o nestalima da to kažu, pa makar i anonimno.
U tom su mjestu i krajem 2015. godine, također tijekom zemljanih radova, pronađene ljudske kosti. Obdukcija je utvrdila da je riječ o posmrtnim ostacima četiri osobe, ubijene tijekom Domovinskoga rata.
U Hrvatskoj se još traga za 1966 osoba od kojih se 931 osoba veže za razdoblje 1991.-1992., 613 osoba za vojno redarstvene akcije Bljesak i Oluja, a postoji i 400-tinjak osoba za koje se zna da su poginuli, ali nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci. "Imamo 14 neindetificiranih osoba, od kojih posmrtni ostaci četiri osobe zbog nagorenosti nisu pogodni za DNA analizu i njihov indentitet vjerojatno nikada nećemo uspjeti potvrditi", rekao je pomoćnik ministra Sučić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.