Hrvatski radio

Radio Osijek

Električni autobus na testiranju u Osječko-baranjskoj županiji

28.11.2022.

14:36

Autor: Radio Osijek/TM

Električni autobus na testiranju u Osječko-baranjskoj županiji

Električni autobus na testiranju u Osječko-baranjskoj županiji

Foto: OBŽ / -

Što Arriva Hrvatska čini kako bi se javni prijevoz dekarbonizirao – o tome su danas predstavnici te tvrtke informirali čelnike Osječko-baranjske županije, a kako bi to i oprimjerili, do kraja tjedna na linijama unutar županije vozit će električni autobus s nultom emisijom ugljičnog dioksida.

Arriva grupa, jedan od pionira održivosti i zelene mobilnosti, pokrenula je brojne inicijative diljem Europe za poticanje implementacije učinkovitijih i ekološki održivih sustava mobilnosti. U okviru svog putovanja ka održivosti, ovo je prvi put da Arriva grupa u Hrvatskoj provodi probnu vožnju autobusa s nultom emisijom i to s potpuno novim vozilom Evobusa (Mercedes-Benz), eCitaro C2 E-Cell.

Priliku da provjere kako izgleda vožnja u autobusu eCitaro, vozilo s nultom emisijom CO2 koje će Arriva do kraja tjedna testirati na linijama unutar Osječko-baranjske županije, nakon prezentacije imali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović. Svojevrsni domaćini su im bili generalni direktor Arrive za Hrvatsku Dražen Divjak, predsjednik Uprave Panturista Saša Ilić, direktorica transformacije za kontinentalnu Europu u Arriva grupi Marina Pandurević, voditeljica EU financiranja u Arriva grupi Anita Toni i Igor Krpan, voditelj prometne službe.

„Ponosni smo što je Arrivi Hrvatska pripala čast da bude prvi prijevoznik kojem je omogućeno jednomjesečno testiranje ovog vozila u stvarnim uvjetima. Naime, ekološka vozila su naša budućnost i želimo biti predvodnici u njihovom uvođenju kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i u svim županijma u kojima Arriva posluje” rekao je na prezentaciji generalni direktor Arrive za Hrvatsku Dražen Divjak.

Župan Anušić je istaknuo da Osječko-baranjska županija prati rad Arriva grupe na području županije, ali i cijele Hrvatske. „Iznimno pohvalnim smatramo njihovo uključenje u zajednicu putem društveno odgovornog ponašanja koje su pokazali osobito u korona krizi kada su vraćali polog za ugovorena učenička putovanja, donacijama kojima potiču sport te putem drugih aktivnosti. Nizom projekta pokazali su da su lideri u održivosti, uvodeći nove tehnologije s ciljem prilagodbe europskim direktivama, ali i promicanjem ekološki prihvatljivijeg prijevoza kako bi postali tvrtka s neutralnim klimatološkim utjecajem”, rekao je Anušić.

Nakon što ga je ranije tijekom mjeseca testirala u Svetoj Nedelji te prošlog tjedna u Požeško-slavonskoj županiji, Arriva ovog tjedna evaluaciju električnog autobusa završava u Osječko-baranjskoj županiji. Ovu zelenu inicijativu Arriva Hrvatska provodila je tijekom studenog pod motom: “Za tvoj grad s nultom emisijom“. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.