Hrvatski radio

Radio Osijek

Elementarna nepogoda i u voćnjacima Vukovarsko-srijemske županije

28.07.2016.

13:29

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pedeset hektara vođinačkih voćnjaka u nedjelju navečer uništili su olujno nevrijeme praćeno tučom i pijavica. Od planiranih dvije tisuće tona jabuka malo će se što brati .

Voćari Vinko Primorac i Mijo Križanac koji sa sinovima u strojnom prstenu uspješno gospodare s 50 hektara u Vođincima  do nedjelje 24. ovog mjeseca bili su puni optimizma i radnog elana. Očekivali su dobar urod  s nasada u koje su uložili novac, energiju, ljubav, znanje i volju. U samo nekoliko sati olujno nevrijeme praćenog tučom i pijavica uništili u sav njihov trud. Ove godine malo će se što brati od očekivanih  2 tisuće tona jabuka. Na 50 hektara vođinačkih voćnjaka šteta se procjenjuje na 5 mlijuna kuna. Voćar Mijo Križanac: Jedna pijavica zavrtjela se na 5 hektara voćnjaka i pričinila totalnu štetu. Vukovarsko srijemski župan Božo Galić jučer je proglasio elementarnu nepogodu od ledotuče, pojasnio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić: Prvi put imamo izvananredno velike štete na nasadima jabuka koje su u punom rodu i tu će biti ozbiljnih problema kako te ljude obeštetiti, odnosno kako osigurati opstanak tih poljoprivrednih gospodarstava. 

Nužna je bolja komunikacija s Europskom komisijom u smislu valjanije pripreme naših dokumenata za kandidiranje na mjeru 5.2. Programa ruralnog razvoja. I poplave i požari pokazali su dosada da naš zakon i metodologija nisu usklađeni s obrascima pa je iskoristivost te mjere koja nam je na raspolaganju zanemariva. Na potezu su nadležna tijela Ministarstava poljoprivrede i financija u mjeri 5.2.

Evo i izjave tehničkog ministra poljoprivrede Davora Romića: Naši poljoprivredni proizvođači trpe i ja sam obavijestio Vladu RH o razmjerima šteta. Zajedno s ministrom financija moramo pripremiti prikladne mjere kojima ćemo pomoći poljoprivrednim proizvođačima jer znamo i svjesni smo da su to ogromne štete. 

Ministar Romić smatra i kako treba naći trajnija rješenja za ovakve i slične nepogode. A to su zasigurno natječaji za mjeru 5.2. koje treba prilagoditi i dovršiti. Na potezu su Ministarstva poljoprivrede i financija. Poljoprivrednici više ne mogu čekati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.