Hrvatski radio

Radio Osijek

HND nagradio najbolje radove novinara u lokalnim medijima

03.09.2022.

01:30

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

HND nagrade lokalnim medijima

HND nagrade lokalnim medijima

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Hrvatsko novinarsko društvo utemeljilo je nagrade za najbolje novinarske radove objavljene u lokalnim medijima i reportaže koje kreiraju novinarke i novinari dopisništava nacionalnih medija iz cijele Hrvatske. Nagrade nose imena velikih hrvatskih novinara- Siniše Glavaševića i Anđelka Ercega. Pogledajte tko su dobitnici prvih nagrada na dodjeli koja je održana u Vinkovcima. 

U Vinkovcima je uvodnom riječi predsjednika Centra za kulturu medija Željka Draženovića i otvorenjem panel diskusije na temu ”Mali mediji, velike teme” počelo je 3. izdanje novinarskog festivala Media In Time koje se održava u organizaciji Centra za kulturu medija iz Vinkovaca i novog partnera, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. “Svjesni smo izazova s kojima se susreću lokalni mediji pa smo upravo zato htjeli njima odati jednu vrstu priznanja”, istaknuo je Draženović.

O tome kako nastaju velike priče u „malim” medijima te koji su izazovi, a koje prednosti rada u istima, razgovarali su novinari koji ih stvaraju: predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, direktor i glavni urednik portala virovitica.net i dopredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Goran Gazdek, dopisinik BBC-a iz Beograda i nekadašnji novinar beogradske medijske kuće B92 Aleksandar Miladinović te novinarka Hrvatskog radija Vukovar i dobitnica nagrade “Siniša Glavašević” Marija Molnar.

“Velike priče u malim medijima nastaju kad ih veliki mediji prenesu”, istaknuo je direktor i glavni urednik portala virovitica.net Goran Gazdek i dodao kako problemom smatra pronalazak ljudi koji su voljni raditi za lokalni medij.

Novinarka Hrvatskog radija Vukovar Marija Molnar također je istaknula značaj lokalnih medija zahvaljujući kojima, naizgled male priče, postaju velike i nerijetko dođu i do nacionalnih medija.

Dodjela nagrada Anđelko Erceg i Siniša Glavašević

Svečanost dodjele nagrada za lokalno novinarstvo, koju organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i Centar za kulturu medija, dio je bogatog dvodnevnog programa trećeg izdanja festivala Media In Time, koji se održava u Vinkovcima i Vukovaru. Na prvi ovogodišnji natječaj koji su raspisali HND i Centar za kulturu medija iz Vinkovaca prijavljeno je čak 68 radova. Ocjenjivački odbor koji je izabrao najbolje radove u kategorijama tisak, internet, radio i televizija sastojao se od devet članica i članova, a to su Hrvoje Zovko, Branko Mijić, Gabrijela Radanović, Chiara Bilić, Ivan Hlupić, Igor Ahmetović, Željko Draženović, Slavica Trgovac Martan i Branimir Bradarić. 

Nagradu „Anđelko Erceg“ u kategoriji tisak dobili su novinar Pakračkog lista Darko Baronica te Vinko Vuković iz Slobodne Dalmacije 

Kao novinar i urednik u Parkačkom listu Darko Baronica radi neprekidno 30 godina. I sve te godine u stalnoj rubrici „Priča s naslovne strane“ ispisuje životne teme važne za lokalnu zajednicu. „Božićna priča: Inkluzija je način života“ donosi socijalnu temu iz Pakraca, temu o životu osoba s posebnim potrebama izvan obiteljske zajednice. Novinarski istkana tako da budi snažnu emociju i vjeru u borbu za bolju budućnost, poticajna je ne samo za korisnike stambene zajednice te one građane koji žive u sjeni, marginalizirani, nego i za cijelu lokalnu sredinu kojoj se obraća jer je senzibilizira za probleme socijalno depriviranih, potiče solidarnost. Pakrački je list njegovim pričama pokazao kako se ispunjava javna uloga medija – dovevši u javni prostor temu o ljudima s društvene margine, postavio je temu inkluzije kao interes lokalne zajednice.

Novinar Slobodne Dalmacije Vinko Vuković među prvima je pisao o uvali Vruja i njezinoj brutalnoj devastaciji u režiji tajkuna Stipe Latkovića. Bio je prvi kada je još prije 20 godina javnost na nacionalnoj razini upoznao s Latkovićevim naumom da prokrči put kroz borovinu od Jadranske magistrale do svojeg „resorta“, bespravno sagrađenog unutar granica spomenika prirode. Dvadeset godina pedantno prati svaku novu priču o devastacije ove mitske uvale koja je postala sinonim za bespravnu gradnju u Dalmaciji. Bio je prvi koji je pisao o zatajenom posjetu predsjednika Republike Zorana Milanovića Vruji, koji je razotkrio vezu između predsjednika i Latkovića. Njegovi tekstovi pisani su u najboljem duhu profesionalnih standarda koje je u svojem radu u Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu i Makarskoj kronici njegovao pokojni Anđelko Erceg.

Nagradu Anđelko Erceg u kategoriji internet za 2021. dobili su novinarka i urednica portala SBplus Željka Gavranović te novinar PS portala iz Petrinje Miroslav Šantek

Lokalno novinarstvo samo je po sebi izazovno, posebice kada se bavi istraživačkim temama, kada se novinar ili novinarka upusti u borbu s moćnima, ali i institucijama koje čine sve kako bi uskratile odgovore važne za život građana. A posebno kada je riječ o ugrožavanju javnog zdravlja, odnosno zagađenja životnog prostora. Nakon brojnih anonimnih dojava – jer građani iz straha nisu željeli istupati pod svojim imenom – novinarka portala SBplus Željka Gavranović upustila se u iscrpljujuće dopisivanje s brojnim institucijama kako bi došla do odgovora. Zanimalo ju je gdje završava stajski gnoj s farme svinja Žito Grupe u Lužanima kod Slavonskog Broda. I upornim postavljanjem pitanjima spriječila pojedince da se ponašaju kako im se prohtije te natjerala institucije da počnu raditi svoj posao, a nadležne inspekcije u nadzor. Inzistirajući na odgovorima umjesto svojih sugrađana, pokazala je kako se dosljednim i upornim novinarskim radom služi javnosti.

Reportaža „Ne zapišavaj vrata: Štef se danas nije vratio kući” objavljena na petrinjskom PSportalu stravično je svjedočanstvo o užasu koji su doživjeli stanovnici Petrinje 28. prosinca 2020. godine. Još jedno svjedočanstvo, ali jedinstveno, ispričano s odmakom od devet mjeseci tako živo i autentično da čitatelj pomisli kako čita stari tekst s kraja te grozne 2020., ispričano kao da je bilo jučer... Štef je tog dana ostao bez dimnjaka, a dan poslije i bez krova nad glavom. Odselio se negdje na sigurno. Ostalo je samo svjetlo koje sablasno svijetli posred ruševine. Nižući dramatične i tužne slike, novinar Miroslav Šantek nas vraća u vrijeme potresa i osvježava nam pamćenje, podsjeća na tugu i beznađe, protresa nas, ne želi da zaboravimo. A onda zadaje završni udarac: Štef i njegova žena se više nikad nisu vratili. Devet mjeseci nakon potresa – naoko hladno zaključuje reportažu – država nije sagradila nijednu kuću.


Radijsku nagradu „Siniša Glavašević“ dobila je novinarka Hrvatskog radija Vukovar Marija Molnar

Emisija „Pozor, govori žena!“ emitira se na Hrvatskom radiju Vukovar već dvadesetak godina. Društveno je to važna emisija i na nacionalnoj razini, a kamoli za lokalnu zajednicu jer sustavno prati položaj žena u društvu te pridonosi podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću. Teme koje novinarka otvara su rodna neravnopravnost, nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, prepreke s kojima se žene susreću u politici, kulturi, gospodarstvu, znanosti i obrazovanju, u javnom i društvenom životu uopće, zatim žensko zdravlje, menstrualno siromaštvo, ženski aktivizam… Pritom je jedan od zaštitnih znakova emisije korištenje isključivo rodno osviještenog jezika. Osim što je svijetli primjer u moru uniformiranih sadržaja lokalnih radijskih postaja koji streme „samo zabavi“, emisija „Pozor, govori žena!“ informira i ohrabruje žene na njihovu putu do pune ravnopravnosti te je stoga vrijedna priznanja Hrvatskog novinarskog društva.

Nagradu „Siniša Glavašević“ u kategoriji televizija dobili su novinarka RTL televizije Kristina Čirjak i novinar i urednik Libertas televizije iz Dubrovnika Matko Saltarić

Uloga nacionalnih televizija nije samo izvještavati o velikim temama. Potvrđuje to priča s Banovine o mostu koji život znači. Televizijski prilog o lokalnom mostiću objavljenom u emisiji RTL Direkt 4. studenog 2021. ispričao je problem pedesetak stanovnika dvaju sela na Banovini koje muči to što im je nakon potresa uništen most pa do svojih kuća moraju puno dužim putem. Nakon što su više puta kontaktirali lokalne vlasti i dobili nekoliko obećanja koja nisu ispunjena, obratili su se za pomoć novinarima. Smatrajući priču vrijednom prikazivanja na nacionalnoj televiziji, Kristina Čirjak prihvatila se posla pa su mještani nakon novinarskih pitanja Gradu Glini mostić dobili za petnaestak dana. Kolegica Čirjak iznijela je ovdje probleme malog čovjeka iz male sredine koji se rješavaju tek nakon što ih novinari iznesu na danje svjetlo. Jer biti glas javnosti i razotkrivati nepravilnosti, počevši od lokalne razine, trebao bi biti jedan od temelja novinarskog posla.

Emisija „Gdje smo pogriješili?“ Libertas televizije pokrenuta je s dva cilja: ukazati na vlastite pogreške koje se događaju u programu te razuvjeriti javnost da su novinari produžena ruka nečijeg interesa. Bilo da je riječ o bezazlenim tehničkim pogreškama ili ozbiljnijim prijestupima čija je pozadina bilo kakav oblik pritiska na novinare – bilo da je riječ o financiranju, tužbama i pritiscima raznih interesnih skupina ili prikrivenom marketing. I novinari često pogriješe, ali publici to nerado priznaju. Emisija „Gdje smo pogriješili?“ otvoreno izlaže svoje pogreške i građane poziva da i sami prijave sve anomalije koje su zapazili u programu. S druge strane, novinarski posao je potcijenjen, a novinare se naziva „crvima“, „dnovinarima“ i „lešinarima“. Baš je zato cilj emisije široj publici objasniti kako stvari funkcioniraju s druge strane objektiva ili tipkovnice. Objasniti što je to cenzura i autocenzura, tko financira medije, tko ih serijski tuži te otvoreno imenom i prezimenom prozvati one koji su na bilo koji način odgovorni za gušenje medijskih sloboda i iscrpljivanje novinara tužbama i prijetnjama.


Poslušajte izjave nagrađene Marije Molnar, predsjednice ocjenjivačkog suda Gabrijele Radanović, predsjednika HND-a Hrvoja Zovka i Željka Draženovića, predsjednika Centra za kulturu medija iz Vinkovaca

Media in Time festival i nagrade HND-a lokalnim novinarima

Galerija
HND u Vinkovcima, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek
HND Vinkovci, Foto: B. Bradarić/-HND u Vinkovcima, Foto: B. Bradarić/-HND Vinkovci, Foto: Davor Lončarić/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.