Hrvatski radio

Radio Osijek

Energetska ušteda u pogonima Saponije

10.09.2019.

13:50

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Zahvaljujući projektu vrijednom 3,9 milijuna kuna, kojeg je Europska unija sufinancirala u iznosu od 1,86 milijuna kuna, te vlastitim sredstvima od 2,017.407,16 kn osječka tvrtka Saponia ostvarit će energetsku uštedu u proizvodnom pogonu.

Projektom su obuhvaćene aktivnosti zamjene stroja za proizvodnju PET boca i prateće opreme, rekonstrukcija rasvjete, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija stari stroj za proizvodnju PET boca zamijenjen je novim s drukčijom tehnologijom kod kojih proizvodnja kreće iz predoblika, energetski je učinkovitiji i ima dvostruko veći kapacitet. Uz stroj je nabavljena i pripadajuća oprema – hladnjak, kompresor i 3 alata za proizvodnju različitih volumena boca. Sva oprema je isporučena, instalirana i uspješno puštena u rad.
Ovim projektom zamijenjena je postojeća rasvjeta (fluo, metal-halogene. živina) s LED rasvjetom te električna instalacija napajanja u proizvodnim pogonima proizvodnje plastične ambalaže, pogonu tekućih deterdženata-Pakiranje, te pogonu praškastih deterdženata-Pakiranje.

Za dobivanje jednake razine svjetlosti, LED svjetiljke troše 3 -4 puta manje energije, uz višu razinu energetske učinkovitosti od fluo, metalhalogene i živine rasvjete. Prosječni radni vijek LED rasvjete je 50.000 sati, za razliku od obične žarulje koja ima 2.000 sati te se time ostvaruje dodatna ušteda. Ova vrsta rasvjete je ekološki prihvatljiva jer ne sadrži štetne spojeve te se može u potpunosti reciklirati na kraju svog radnog vijeka.

Provedbom cjelokupnog projekta kojim je zamijenjen stroj za proizvodnju PET boca s pratećom opremom i izvedena rekonstrukcija rasvjete ostvarena je ukupna ušteda u isporučenoj energiji od 62. 9%. Na konferenciji za novinstvo o Projektu je govorio direktor proizvodnje, Gordan Glavaš i voditeljica Projekta, Dajana Pekarić.Projekt se provodi sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. 2020., Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4b Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u komercijalnom sektoru, te Speciflčnom cilju 4c1 Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama. Projekt pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti, Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti.

Temeljem upućenog privremenog poziva Ministarstvo zaštite okoliša i energetike za dostavu projektnih prijedloga za “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama" kojim se definiraju ciljevi, uvjeti i postupci za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih pripremi i provedbi projekata u svezi s poticanjem energetske učinkovitosti i korištenja OIE u proizvodnim industrijama u Republici Hrvatskoj, Saponia je izradila i dostavila projektni prijedlog pod nazivom ,,Smanjenje utroška energije u dijelu proizvodnog pogona tvrtke Saponia d.d.“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.