Hrvatski radio

Radio Osijek

Energetski učinkovite javne zgrade i u Iloku

29.03.2023.

16:16

Autor: HRT Radio Osijek

Završna konferencija

Završna konferencija

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

U Iloku je održana završna konferencija prekograničnog projekta INER - inteligentni energetski menadžment i promocija obnovljivih izvora energije.Radi se o projektu vrijednom više od milijun i 150 tisuća eura koji je s 85 % sufinanciran sredstvima EU .Trajao je 30 mjeseci

INER - "Inteligentni energetski menadžment i promocija obnovljivih izvora energije" projekt je koji je započeo u srpnju 2019. godine i uključio je osim nositelja grada Iloka, hrvatskog partnera Udruge EU centar još nekoliko gradova iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te općinu Lovas. Cilj projekta je povećati energetsku učinkovitost korištenjem obnovljivih izvora energije, te podići svijest i znanje o čuvanju energije. Ukupna vrijednost iznosi milijun i 150 tisuća eura, a najveći dio sredstava, oko 900 tisuća, dobio je Ilok. "Sredstva su iskorištena za ugradnju sedam solarnih sustava na javne objekte u gradu", rekla je gradonačelnica Marina Budimir. Preostali iznos omogućio je partnerima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ugradnju  jednog energetski učinkovitog sustava poput toplinskih pumpi, energetske rekonstrukcije i grijanje na biomasu ili solarnog parka. 

Na završnoj konferenciji predstavljeni su energetski učinkoviti sustavi ugradnjom kojih se smanjuje potrošnja energije u javnim zgradama, te razvijaju vještine za upravljanje projektima u području energetike i financijskih kapaciteta. 

Galerija
Energetska neovisnost, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek
Završna konferencija, Foto: Neven Knežević/HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.