Hrvatski radio

Radio Osijek

Energijom sunca do pitke vode

06.04.2022.

05:36

Autor: Radio Osijek/Marija Petrinović

solarna elektrana na krovu Vodovoda

solarna elektrana na krovu Vodovoda

Foto: Vodovod grada Vukovara / -/-

"Grad Vukovar kontinuirano prati trendove ekološki prihvatljivih izvora energije i provodi mjere kojima pokazuje da „misli zeleno“", ocijenio gradonačelnik Ivan Penava nakon obilaska nove solarne elektrane, koja na krovu Vukovarskog vodovoda radi od prosinca.

Zahvaljujući njezinoj gradnji, građani nisu osjetili udar poskupljenja na računima za vodu. Projekt je vrijedan gotovo 2 i pol milijuna kuna, a u tijeku je prva faza provedbe.

Sunčana elektrana na površini od 2342 m2 i snage 469 kW donosi značajne uštede i velike iskorake u ostvarenju samodostatnosti u proizvodnji energije, a njezinom izgradnjom Vodovod grada Vukovara će više od 60% električne energije za proizvodnju pitke vode dobiti upravo iz obnovljivih izvora energije.

Elektranu koja je u radu od kraja prosinca 2021. godine obišli su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i njegov zamjenik Filip Sušac.

 "Ovim projektom, kao i sličnim projektima koje smo proveli u Tehnostanu, ali i s najavom svih drugih projekata iz sfere 'zelene tranzicije' na području grada Vukovara poput pokrivanja panelima krovišta gradske sportske dvorane, gradskog plivališta te čitavog niza drugih gradskih ustanova, ostvarujemo značajne iskorake i uštede. Sukladno novoj financijskoj perspektivi Europske unije interes nam je maksimalno iskoristiti sredstva za sufinanciranje zelenog izvora energije. Tim putem smo se vodili do sada, a sukladno novonastaloj svjetskoj krizi, na njemu ćemo raditi još intenzivnije. Projekti čekaju nove natječaje koji su u tijeku i na koje apliciramo te sam siguran kako će površina grada Vukovara pod fotonaponima rasti velikim intenzitetom, jednako kako je to bio slučaj u protekle dvije godine“, rekao je gradonačelnik Penava.

Direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov naglasio je kako je sunčana elektrana na krovištima Vodovoda grada Vukovara prva, od tri faze velikog projekta te pojasnio kako projekt predstavlja veliku prednost za građane Vukovara jer je njime anuliran porast cijene električne energije, koja bi u protivnom utjecala na cijenu vodnih usluga.

"Početkom prošle godine krenuli smo u prvu od tri faze izgradnje solarne elektrane. Uvidjeli smo poskupljenja energenata koji su utjecali na cijenu vodnih usluga te smo odlučili investirati u ovaj projekt jer električna energija čini 15% udjela u samoj cijeni vodnih usluga. Ovim projektom smo anulirali poskupljenje u mjeri od 90%", naveo je Tišov.

„Druga faza projekta je dodatna sunčana elektrana koju planiramo proširiti na ostale krovne površine, a koja će biti snage 100 kW. Treća faza je na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je pokriven velikom krovnom površinom također izgraditi sunčanu elektranu kako će smanjiti potrošnju električne energije u trenutku zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda“, dodao je direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov.

Rok isplativosti projekta koji je Vodovod grada Vukovara financirao svojim sredstvima u vrijednosti 2.244.999,99 kuna s PDV-om je godinu i 8 mjeseci.


solarna elektrana na krovu Vukovarskog vodovoda

solarna elektrana na krovu Vukovarskog vodovoda

Foto: Vodovod grada Vukovara / -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.