Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološka situacija na istoku Hrvatske zadovoljavajuća

13.07.2021.

13:33

Autor: Radio Osijek/TM

Epidemiološka situacija na istoku Hrvatske zadovoljavajuća

Epidemiološka situacija na istoku Hrvatske zadovoljavajuća

Foto: - / -

Aktualna epidemiološka situacija je zadovoljavajuća - ocijenio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, a slično je i u ostalim županijama. Nove slučajeve bilježi samo Vukovarsko-srijemska županija (2), a nije bilo ni preminulih.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 138 osoba od kojih su dvije, obje iz Vinkovaca, pozitivne na SARS-CoV-2. Na bolničkom su liječenju dva covid pacijenta, dok su 84 zaražene osobe u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji su 243 osobe.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici aktualnu epidemiološku situaciju ocijenio zadovoljavajućom. Kako je istaknuto, trenutno je samo jedna osoba hospitalizirana. Ponovno je naglašena velika važnost odgovornog ponašanja i provođenja propisanih preporuka, kao i cijepljenja. Rečeno je kako se redoviti postupci cijepljenja protiv koronavirusa nastavljaju, a sljedećega vikenda bit će opet organizirano i cijepljenje bez prethodnog naručivanja, i to u Osijeku 17. i 18. srpnja te 17. srpnja u Đakovu.
Na području Osječko-baranjske županije do sada je prvom dozom cijepljeno 38,9 posto ukupnog stanovništva, odnosno 46,8 posto odraslog stanovništva, dok je završnom dozom cijepljeno 32,1 posto ukupnog odnosno 38,6 posto odraslog stanovništva. Tijekom prošlog vikenda u Osijeku i Đakovu na cijepljenje bez prethodnog naručivanja odazvale su se 2.193 osobe, dok je po pozivu na redovitim punktovima u županiji od 5. do 11. srpnja cijepljena 5.531 osoba.
U protekla 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze. U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije obrađen je 121 uzorak, a ni jedan nije bio pozitivan na koronavirus. Na liječenju u Općoj županijskoj bolnici Našice nalazi se jedna osoba koja je oboljela od COVID-a19, dok u Kliničkom bolničkom centru Osijek nema pacijenata s tim oboljenjem. U samoizolaciji se trenutno nalaze 384 osobe.
U proteklih tjedan dana (od 7. do 13. srpnja) policijski su službenici proveli 16 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili 2 kršenja (u Dalju i Osijeku). Obavili su i 877 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera (u Belišću). Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 6. do 12. srpnja obavili su 146 nadzora provođenja epidemioloških mjera (54 u ugostiteljskim objektima, 49 u prodavaonicama, 19 u trgovačkim centrima, 7 na tržnicama, po 6 u svatovima i u uslužnim djelatnostima, po 2 u pekarnicama i na javnim okupljanjima te 1 na sportskom događaju). Nisu utvrdili nepravilnosti, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Požeško-slavonska županija ponovno je bez novozaraženih. Na posljednjem testiranju obrađeno je 88 uzoraka, među kojima ni jedan nije bio pozitivan na SARS-CoV-2. U toj su županiji trenutno aktivna dva slučaja zaraze – jedna osoba je hospitalizirana, a jedna se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji su 83 osobe.

Među 36 testiranih s područja Virovitičko-podravske županije u posljednjem 24-satnom razdoblju, ni jedna osoba nije bila pozitivna na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je troje oboljelih od covida-19.
Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaražene su 4123 osobe, a 142 su umrle.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u protekla 24 sata na području te županije nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupan broj zaraženih osoba od početka epidemije iznosi 12.004. Od posljedica COVID-a 19 od početka epidemije umrla je 241 osoba.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" liječi se 6 covid pacijenata – dvije osobe su na respiratoru. Prema podacima Policijske uprave Brodsko-posavske trenutno se pod mjerom samoizolacije nalazi 206 osoba.
Iz Stožera civilne zaštite pozivaju sve zainteresirane punoljetne stanovnike Brodsko-posavske županije na cijepljenje protiv COVID 19 bolesti na sljedećim lokacijama:
Srijeda 14.7. 2021. - Društveni dom Nova Gradiška 1. doza MODERNA 8-12 h ; druga doza će biti 12.8. 2021. na istom mjestu i u isto vrijeme
Subota 17.7.2021. -Poljoprivredna škola Slavonski Brod 1.doza MODERNA 8-13 h; druga doza će biti 14.8. 2021. na istom mjestu i u isto vrijeme
Potrebno je ponijeti zdravstvenu iskaznicu. Mogu se cijepiti samo osobe koje imaju boravište i prebivalište u Brodsko-posavskoj županiji. Cijepiti se mogu samo osiguranici HZZO-a s važećom iskaznicom zdravstvenog osiguranja. Osobe koje su preboljele COVID-19 bolest mogu se cijepiti najranije tri mjeseca od preboljenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.