Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološka situacija u Slavoniji

09.01.2022.

10:48

Autor: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Pixabay / Pixabay

U Hrvatskoj se danas bilježe 7333 nova slučaja. Testirano je 16.597 osoba. To znači da je udio novozaraženih među testiranima nešto iznad 44 posto. S rastom broja zaraženih, raste i zanimanje za cijepljenje, ali i testiranje. Postrožuju se mjere. Usmjerene su uglavnom na ograničavanje broja ljudi na okupljanjima. Za ugostiteljske objekte nema dodatnih restrikcija, ali bit će intenzivnije kontrole. Nastava u školama, kako je i planirano, počinje sutra.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 300 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški hospitaliziran je 41 covid pacijent – deset ih je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji nalazi se 816 osoba.

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji obrađeno je 598 uzoraka, a 252 nalaza bila su pozitivna na koronavirus. Najviše je novih zaraženih u Osijeku -114. U osječkoj i našičkoj bolnici hospitalizirano je 88 osoba, a 534 su u samoizolaciji. U osječkom Respiracijskom centru zbrinuto je 12 osoba. 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 185 novih pozitivnih osoba na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem. Najviše ih je u Vinkovcima (48), a 33 osobe su iz Županje,  Nema preminulih osoba. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 21922, od kojih je 20625 izliječeno, a ukupno je preminulo 389 osoba. Trenutačno je u županiji 48 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 445 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 123038. U samoizolaciji se na području županije nalaze 792 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 33 su pozitivne osobe iz sustava zdravstva (dva liječnika, 17 medicinskih sestara / tehničara, 7 drugih zdravstvenih radnika, 7 nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu ). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 9 radnika ( jedan liječnik, dvije medicinske sestre /tehničara, tri druga zdravstvena radnika, tri nezdravstvena radnika zaposlena u zdravstvu ).

Požeško-slavonska županija izvijestila je o 73 novozaražene osobe.  

Novih 70 slučajeva zaraze bilježi Virovitičko-podravska županija što je rezultat testiranja od 8. siječnja i analiziranih uzoraka pristiglih iz Zagreba od 7. siječnja, a od posljedica koronavirusa umrle su dvije žene, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite. Umrle žene u dobi su od 73 i 87 godina. U Slatini je 26 novozaraženih, Virovitici 19, Pitomači četiri, Čađavici tri, Mikleušu, Novoj Bukovici, Gradini i Novoj Bukovici po dvoje, Suhopolju, Voćinu, Lukaču i Sopju po jedan novozaraženi, a za jednu osobu nije navedeno s kojeg područja dolazi. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica je 25 pacijenta od kojih je jedna na respiratoru. Od početka epidemije na području županije zaraženo je 10.331 osoba, a 271 je preminula.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.