Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

04.05.2021.

13:33

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim je županijama zabilježeno 159 novih slučajeva zaraze koronavirusom U Vukovarsko-srijemskoj ih je 54, u Osječko-baranjskoj županiji 48 je novozaraženih, Požeško-slavonskoj 31, Brodsko-posavskoj 23, Virovitičko-podravskoj 3. Preminulo je pet osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 344 osobe od kojih su 54 bile pozitivne na SARS-CoV-2. Jedna osoba je preminula, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije. Najviše novozaraženih (16) je iz Vinkovaca, 8 iz Vukovara, 5 iz Županje, 4 iz Cerne, po 3 osobe iz Ivankova i Jarmine, po 2 iz Gradišta, Babine Grede, Bošnjaka i Srijemskih Laza, te po jedna osoba iz Nuštra, Otoka, Prkovaca, Rajevog Sela, Strošinaca, Štitara i Vođinaca. Na bolničkom je liječenju 61 covid pacijent, dok se 324 pozitivne osobe nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima je 13 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika, 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 13 nastavnika i 24 učenika. U samoizolaciji su 642 osobe – iz sustava zdravstva je 11 radnika (3 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika, 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 199 učenika.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 342 uzorka od kojih je 48 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 62, 74 i 85 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Deset novopozitivnih ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim po četiri na području gradova Đakovo i Našice, po tri su s područja Belišća i Donjeg Miholjca, po dvije osobe su s područja Belog Manastira, Bizovca, Čepina, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Podgorača, Popovca, Semeljaca, Strizivojne i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Koške, Petlovca, Petrijevaca i Trnave. Na bolničkom se liječenju nalazi 138 COVID-19 pacijenata, od kojih su 33 na respiratoru. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji su 1.544 osobe. Policijski su službenici proveli 14 provjera osoba u samoizolaciji. Od toga su tri provjere provedene po dojavi građana i tada su utvrđena dva kršenja (u Batini i Osijeku), dok u 11 samoinicijativnih provjera nije utvrđeno kršenje. Obavili su i 107 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađen 301 uzorak, od kojih je 31 bio pozitivan na koronavirus Na tom su području trenutno aktivna 483 slučaja zaraze - 445 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 38 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 638 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđena su 23 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Desetero novozaraženih je iz Slavonskog Broda,, slijede Nova Gradiška (3), Klakar, Oriovac i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Bebrina, Gornja Vrba, Rešetari i Slavonski Šamac (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.239, oporavilo se 10.605 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 487 na 427.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminuo je muškarac, 1949. godište. Time je broj preminulih od COVID-a19 na području Brodsko-posavske županije povećan na 207. Hospitalizirana su 84 covid pacijenta (3 osobe manje nego prethodni dan) od kojih je 12 na respiratorima. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 1.120 osoba (214 osoba više nego prethodni dan).

Među 46 testiranih osoba na području Virovitičko-podravske županije kod troje je detektiran virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Pozitivne osobe dolaze s područja grada Virovitice. Broj hospitaliziranih se ne smanjuje. Na bolničkom je liječenju u Općoj bolnici Virovitica 48 COVID-19 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru. Od početka epidemije s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.913 osoba. 123 ljudi je preminulo od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.