Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

19.04.2021.

13:28

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek/Igor Toman

Foto: HRT/Radio Osijek/Igor Toman

Foto: - / -

U slavonskim je županijama 139 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih su čak 73 u Brodsko-posavskoj. U Požeško-slavonskoj 24 su novozaražena, Osječko-baranjskoj 19, Vukovarsko-srijemskoj 15, Virovitičko-podravskoj 8.Pet osoba je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđena su 73 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je u Slavonskom Brodu (20), slijedi Staro Petrovo Selo (11), zatim Nova Gradiška (9), Klakar (6), Donji Andrijevci (5), Brodski Stupnik i Sibinj (po 4), Rešetari (3), Oriovac i Vrpolje (po 2) te Bebrina, Cernik, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška i Velika Kopanica (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 10.136, oporavila se 9.481 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 456 na 470.
Hospitalizirano je 70 covid pacijenata (3 više nego prethodni dan). Osam osoba je na respiratoru (1 više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 807 osoba (119 osoba manje nego prethodni dan).

Svaki drugi testirani jučer je u Požeško-slavonskoj županiji bio pozitivan na koronavirus – obrađena su 52 uzorka, a pozitivna su bila 24. Na tom je području trenutno aktivno 325 slučajeva zaraze – na bolničkom je liječenju 19 covid pacijenata, dok se 306 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji 678 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 123 uzorka od kojih je 19 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 77 i 81 godinu, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Četiri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka, tri na području Belišća, po dvije osobe su s područja Đakova i Našica, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Bilja, Bizovca, Đurđenovca, Feričanaca, Jagodnjaka, Punitovaca i Strizovojne. Na bolničkom se liječenju nalazi 130 osoba koje su oboljele od COVID-a19, i to 99 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 22 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 1.030 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 62 osobe od kojih je 15 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (2 pozitive na PCR testiranju, a 13 na brzom antigenskom testu). Dvije osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Sedamero novozaraženih je iz Vukovara, po 2 osobe iz Vinkovaca i Cerne, te po 1 osoba iz Županje, Ivankova, Rokovaca i Cerne. Trenutno je u županiji 55 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U kućnoj izolaciji je 347 osoba. Među zaraženima je 8 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 9 nastavnika i 15 učenika. U samoizolaciji je na području županije 746 osoba – iz sustava zdravstva je 12 radnika (1 liječnik, 4 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 5 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 19 nastavnika i 115 učenika.

U posljednja 24 sata, prema podacima Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, među 59 testiranih osmero je novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Njih sedmero dolazi s područja Virovitice, dok je jedna osoba iz Nove Bukovice. Jedna ženska osoba (1936. godište) je preminula uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Na bolničkom liječenju je sve veći broj pacijenata – u Općoj bolnici Virovitica zbrinuta su 22 COVID-19 pacijenta. Istodobno, u KBC-u Osijek su dvije osobe s područja Virovitičko-podravske županije. Od početka epidemije korona virusa, s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazilo se 3.790 osoba, stotinu i osamnaest ljudi, preminulo je od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.