Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

13.03.2021.

12:13

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim županijama evidentirana su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom. U Brodsko-posavskoj je 19 novozaraženih, Osječko-baranjskoj 18, Vukovarsko-srijemskoj 14, Požeško-slavonskoj 12. U Virovitičko-podravskoj nema novih slučajeva zaraze. Pet osoba je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirano je 19 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: Slavonski Brod i Nova Gradiška (po 4), Cernik, Davor, Staro Petrovo Selo i Vrbje (po 2) te Nova Kapela, Stara Gradiška i Velika Kopanica (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.634, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 128 na 120.
U novogradiškoj Općoj bolnici umrla su dva muškarca, 1940. i 1945.godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 158. Hospitalizirana su 43 covid pacijenta (isto kao i prethodni dan). Tri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 650 osoba (83 osobe više nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 275 uzoraka od kojih je 18 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 6,5 posto. Preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 61, 65 i 75 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Pet novozaraženih ima prebivalište na području Osijeka, 3 su s područja Donjeg Miholjca, 2 Našica, a po 1 osoba je s područja Bilja, Belišća, Darde, Đakova, Đurđenovca, Marijanaca, Popovca i Valpova. Na bolničkom se liječenju nalazi 49 covid pacijenata, i to 40 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 6 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 9 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 1.013 osoba. Policijski službenici proveli su 20 provjera osoba u samoizolaciji i 134 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 172 osobe od kojih je 14 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (12 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu). Preminulih nema, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije. Šestero novozaraženih je iz Vukovara, 3 iz Vinkovaca, 2 iz Jarmine, te po 1 osoba iz Cerića, Donjeg Novog Sela i Štitara. Na bolničkom su liječenju 22 covid pacijenta, dok se 146 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su tri djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije je 716 osoba – iz sustava zdravstva je 1 medicinska sestra/tehničar).
Od početka epidemije u Vukovarso-srijemskoj županiji evidentirane su 8944 osobe zaražene koronavirusom, od kojih se 8578 oporavilo, a 198 je preminulo.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 115 uzoraka, od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 59 slučajeva zaraze – u bolnici se liječi sedam covid pacijenata, dok se 52 osobe nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 346 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Područje Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba korona virusom u posljednjem 24 satnom razdoblju, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Testirano je 36 osoba i sve su bile negativne. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je jedanaest COVID pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja te županije virusom SARS-CoV-2 zarazila se 3.591 osoba. Stotinu i osmero ljudi preminulo je od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.