Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji - 233 nova slučaja zaraze

28.10.2020.

11:25

Autor: Radio Osijek/TM

Epidemiološko stanje u Slavoniji - 233 nova slučaja zaraze

Epidemiološko stanje u Slavoniji - 233 nova slučaja zaraze

Foto: - / -

Stožeri civilne zaštite slavonskih županija dojavljuju aktualne podatke - u Osječko-baranjskoj županiji 112 je novozaraženih, 54 u Brodsko-posavskoj, u Vukovarsko-srijemskoj županiji 45, Požeško-slavonskoj 14, a u Virovitičko-podravskoj osam .

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 112 osoba, a testirano je ukupno 411 uzoraka (296 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 115 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ), propćio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše pozitivnih bilo je u Osijeku (41) - s prigradskim naseljima 50 osoba (Tenja 4, Višnjevac 2, po 1 Josipovac, Briješće i Sarvaš). Slijede Čepin s 13 novozaraženih, Đakovo 10 (13 s prigradskim naseljima Kuševac, Piškorevci i Selci Đakovački), Belišće 7 (9 s naseljima Gat i Veliškovci), Strizivojna 5, Valpovo 2 (7 s prigradskim naseljima Šag (2) te Harkanovci, Marjančaci i Nard (po 1)). Po dvije zaražene osobe su iz Bilja i Darde, a po jednu imaju Antunovac, Dalj, Donji Miholjac, Ernestinovo, Jagodnjak, Krčenik, Ladimirevci, Palača, Paljevina, Rakitovica i Šumarina. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalaze 94 osobe koje su oboljele od COVID-19 (11 više nego prethodnog dana) od kojih je 13 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.
Samoizolacija je određena za 119 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je ukupno 3.380 osoba. Policija je zaprimila tri dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su dvije dojave točne (u Osijeku i Donjem Miholjcu), a prilikom 59 samoinicijativnih provjera utvrđeno je jedno kršenje (u Osijeku). Ostali su zatečeni na prijavljenoj adresi.
Na današnjoj je sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije naglašeno kako je epidemija na području županije i dalje izuzetno snažna te je nužno dosljedno provođenje i poštivanje propisanih epidemioloških mjera. "U tom cilju ovlaštene osobe civilne zaštite, policije i državnog inspektorata trebaju pojačano provoditi nadzore i provjere, a uz preventivne i edukativne mjere u slučaju kršenja mjera trebaju poduzimati i sankcije koje im omogućavaju važeći propisi i odluke", ističe se u priopćenju. Stožer je ustvrdio da se pozitivni nalazi kontinuirano pojavljuju u gotovo svim općinama i gradovima, danas u 33 naselja, pa nema većih pojedinačnih žarišta epidemije. Pri tomu je rečeno kako je epidemiološka situacija u Domu za starije i nemoćne osobe sv. Antun u Šagu sada pod kontrolom. Pozitivno je 12 korisnika (od kojih su dva u KBC-u) te četiri djelatnika, no oni su izolirani. U samoizolaciji je 11 korisnika i jedan djelatnik, djelatnici koji trenutno rade koriste punu zaštitnu opremu, a u tijeku su daljnje epidemiološke obrade.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 54 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te 2 slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugoj županiji, a koje su testirane u Slavonskom Brodu. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: Slavonski Brod (9), općina Sibinj (3), općina Bukovlje (3), općina Gornja Vrba (3), Nova Gradiška (2), općina Nova Kapela (2), općina Cernik (2), općina Podcrkavlje (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Stara Gradiška, Davor i Bebrina. Za preostalih 25 osoba u tijeku je epidemiološka obrada, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.
Na bolničkom je liječenju 27 osoba (1 osobe više nego prethodni dan) – 18 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 9 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Zbog skraćenja vremena samoizolacije kontakata pozitivnih osoba sa 14 na 10 dana, koje je na snazi od jučer, značajno je smanjen broj osoba koje su trenutno pod mjerom samoizolacije te se u samoizolaciji na području Brodsko-posavske županije trenutno nalazi 455 osoba (419 osoba manje nego prethodni dan). Zbog dvojice učenika pozitivnih na koronavirus u jednoj srednjoj školi u samoizolaciju su stavljena 2 razredna odjela škole kao i 15 nastavnika te će za jednu smjenu u toj školi nastava biti organizirana online. Također, zbog jednog pozitivnog učenika u jednoj osnovnoj školi na području Brodsko-posavske županije, samoizolacija je određena za cijeli razredni odjel (21 učenik) te će se i za njih od danas organizirati online nastava.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 45 je novih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2, pokazala je analiza 244 prikupljenih uzoraka. Jedanaest novozaraženih je iz Vinkovaca, 6 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, po dvije osobe su iz Županje, Borova, Nuštra, Ostrova, Otoka i iz Slakovaca te po jedna iz Andrijaševaca, Berka, Bogdanovaca, Cerne, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Privlake, Prkovaca, Soljana, Strošinaca i Trpinje. Preminulih osoba nema, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju zbog COVID-19 bolesti nalazi se 31 pacijent, dok je 349 na kućnom oporavku i u kućnoj izolaciji.Među njima je 29 djelatnika iz sustava zdravstva (6 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 7 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja oboljelo je 11 nastavnika i 19 učenika.
Od početka epidemije koronavirusom je zaraženo 1720 ljudi, od kojih se 1320 osoba oporavilo, 20 je preminulo.
U samoizolaciji na području županije je 1006 osoba – iz sustava zdravstva je 44 (11 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 39 nastavnika i 464 učenika.
Zbog jačanja pandemije koronavirusa i opterećenosti bolničkog sustava, u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici do daljenjega su odgodili sve dogovorene zahvate koji nisu hitni, priopćili su jučer iz bolnice. "Trenutačno na covid odjelu imamo 21 pacijenta i riječ je o osobama sa srednje teškom kliničkom slikom. Pozitivna su i dva liječnika te šest medicinskih sestara, neki su u samoizolaciji, pa bolnica radi pod punim opterećenjem. Popunjenost nam je 70 posto, rekla je glasnogovornica bolnice Sonja Marinković.

U Požeško-slavonskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, utvrđeno je na posljednjem testiranju nakojem su obrađena 143 uzorka. Na tom području trenutno su aktivna 132 slučaja, 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba. Od početka epidemije s područja županije testirano je 12010 osoba. Prema riječima epidemiologa Ante Vitalije, od početka epidemije u Požeško-slavonskoj županiji više od 600 osoba bilo je zaraženo, a među umrlima devet ih je bilo pozitivno na koronavirus. Na konferenciji za novinare je ocijenio kako su sadašnja 132 aktivna slučaja veliki broj na ukupan broj ljudi u županiji. "Problem je u tome što su mjere možda došle kasno, jer smo samo prošlog tjedna imali velika okupljanja čije ćemo reperkusije osjetiti tek kasnije. Također u županiji imamo nekoliko žarišta a to su velike tvrtke, bolnica, jedan dom za starije i nemoćne, županijska nogometna liga... I dalje je odgovornost na zaraženima da nam daju točan broj svojih kontakta. Imamo problem s tim u nekim velikim požeškim tvrtkama, jer nam ne daju točne podatke i tako je nemoguće obuhvatiti i savladati epidemiju. Kontakti su uvijek nama poznate osobe od kojih ćemo se zaraziti, a ne netko nepoznat s kim se ni ne družimo. Doživljavamo razne napade i prijetnje, no mi ćemo i dalje odgovorno raditi svoj posao", rekao je Vitalia.

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije posljednje je podatke objavio sinoć. Kako stoji u izvješću, od ukupno 67 uzoraka, poslanih na analizu u ponedjeljak, osam ih je bilo pozitivno, negativnih je 43, u obradi je još 16. Petero novozaraženih je srednje, a troje mlađe životne dobi. Očekuje se da će se podaci, iz kojeg grada ili općine dolaze doznati u srijedu, kada završi epidemiološka obrada. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 14 pozitivnih COVID-19 pacijenata, od kojih je jedna iz Osječko-baranjske županije. U Osijeku su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije – dva su na respiratoru.
Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 592 osobe su se zarazile, od posljedica COVID-a19 preminulo je ih je 13.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.