Hrvatski radio

Radio Osijek

12:08 / 28.01.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

Epidemiološko stanje u Slavoniji

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

U slavonskim je županijama 95 novih slučajeva, najviše iz Brodsko-posavske županije - 36, a zatim iz Osječko-baranjske - 29. U Virovitičko-podavskoj je 15 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 8, a u Požeško-slavonskoj 7. Pet osoba je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirano je 36 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (13), grad Nova Gradiška (8), općina Bebrina (3), općine Garčin, Sibinj i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Cernik, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Klakar, Rešetari i Vrbje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.845. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 90, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 246.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminula je jedna osoba (Ž – 1940.). Od početka epidemije na području te županije od posljedica covida-19 preminulo je 129 ljudi. Na bolničkom je liječenju trenutno 68 covid pacijenata (1 osoba više nego prethodni dan). Devetero hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 582 osobe (21 osoba manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je 320 uzoraka na koronavirus od kojih je 29 bilo pozitivno (9%). Sa šireg područja Osijeka šest je novopozitivnih, po pet iz Đakova i Našica, a po jedna novopozitivna osoba je iz Belišća, Bilja, Čepina, Drenja, Đurđenovca, Erduta, Kneževih Vinograda, Koške, Marijanaca, Podgorača, Podravske Moslavine, Punitovaca i Valpova. Na bolničkom se liječenju nalazi 108 osoba oboljelih od COVID-19, i to 77 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitaliziran je 31 pacijent s tim oboljenjem. Tijekom posljednja 24 sata preminule su tri osobe s područja Osječko-baranjske županije u dobi od 81 do 89 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 667 osoba. Policijski su službenici provjerili 22 osobe u samoizolaciji te utvrdili jedno kršenje propisane mjere na području Belog Manastira. Obavili su i 86 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nije utvrđeno nijedno kršenje mjere.
Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije sutra bi trebao donijeti preporuku da se od 1. do 12. veljače nastava za sve osnovce, od 1. do 8. razreda odvija u školi. U srednjim školama nastava bi se provodila prema Modelu C (nastava na daljinu) za učenike od prvog do trećeg razreda, a učenika završnih razreda prema Modelu A, kako se i sada radi. U Osječko-baranjskoj županiji ima 30.277 učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovom trenutku 44 učenika su pozitivna na koronavirus, odnosno 0,15 posto.

Od ukupno 88 testiranih, kod petnaestero stanovnika Virovitičko-podravske županije, utvrđen je virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Novozaraženi su iz Virovitice (7), Slatine (3), Lukača (3), Voćina (1) i Špišić Bukovice (1). Jedan muškarac, 1959. godište, preminuo je uslijed infekcije COVIDOM-19, pritom je imao i brojne komorbiditete. U odnosu na prijašnje dane, smanjio se broj hospitaliziranih. S područja Virovitičko-podravske županije na bolničkom su liječenju 34 covid pacijenta – 32 u Općoj bolnici Virovitica, te dvoje u KBC-u Osijek. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije koronavirusom se zarazilo 3.387 ljudi. Devedeset i šest osoba je preminulo od posljedica infekcije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 225 osoba od kojih je 8 bilo pozitivno na koronavirus (6 na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu), izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Troje novozaraženih je iz Babine Grede, 2 iz Vinkovaca te po 1 iz Ivankova, Jarmine i Vođinaca. Na bolničkom je liječenju 40 covid pacijenata, dok se 99 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među pozitivnima na SARS-CoV-2 su 24 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja jedan nastavnik i osam učenika. U samoizolaciji na području županije je 466 osoba – iz sustava zdravstva 4 (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalaze 3 nastavnika i 46 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8285, od kojih je 7964 osoba izliječeno, a ukupno su preminule 182 osobe.

U Požeško-slavonskoj županiji sedam je novih pozitivnih, pokazala je analiza 123 uzorka, koliko ih je obrađeno na posljednjem testiranju. Trenutno su aktivna 82 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 63 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 201 osoba.