Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

22.01.2021.

11:58

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U Vukovarsko-srijemskoj županiji od posljedica zaraze koronavirusom preminule su tri osobe, u Brodsko-posavskoj dvije, Osječko-baranjskoj jedna. Na području slavonskih županija zabilježeno je 96 novih slučajeva. Najviše ih je u Osječko-baranjskoj županiji (35) te Brodsko-posavskoj (33).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 214 uzoraka od kojih je 35 bilo pozitivno. Preminula je jedna COVID pozitivna osoba u dobi od 72 godine, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (11), Đakova (5), Donjeg Miholjca, Našica i Valpova (po 3), Belog Manastira, Petlovca i Popovca (po 2), a po jedna osoba je s područja Belišća, Bilja, Gorjana i Marijanaca. Na bolničkom se liječenju nalazi 112 osoba oboljelih od COVID-a19, i to 84 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenta s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 765 osoba. Policijski su službenici provjerili 21 osobu u samoizolaciji od kojih tri (u Osijeku, Đakovu i Našicama) nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 82 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 51 nadzor provođenja epidemioloških mjera (16 u prodavaonicama i trgovinama, 10 u ugostiteljskim objektima, 6 u trgovačkim centrima, 5 u pekarnicama, 4 na tržnicama, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su tri nepravilnosti te izdali nalog za njihovo otklanjanje.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije 33 su nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Novozaraženi su iz Slavonskog Broda (16), Nove Gradiške (5), Sibinja (3), Oprisavaca i Starog Petrovog Sela (po 2) te Cernika, Garčina, Gornjih Bogićevaca, Oriovca i Rešetara (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 7.728, dok je broj aktivnih slučajeva isti kao i jučer (159). Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 127, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 289.
U protekla 24 sata preminula su dva muškarca (1934. i 1936. godište). Od početka epidemije umrle su 124 covid pozitivne osobe. Na bolničkom je liječenju 60 covid pacijenata (3 osobe manje nego prethodni dan). Sedam hospitaliziranih je na respiratoru (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 708 osoba (7 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 160 osoba od kojih je 17 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (12 pozitivnih na PCR testiranju, a 5 na brzom antigenskom testu). Preminule su tri osobe, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Po novozaražene osobe su iz Nuštra i Vinkovaca, tri iz Vukovara, dva iz Županje, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Borova, Babine Grede i Lipovače. U županiji je 45 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti, dok se 114 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 18 radnika iz sustava zdravstva (3 liječnika i 15 medicinskih sestara/tehničara), a iz sustava obrazovanja 2 nastavnika i dva učenika. U samoizolaciji na području županije je 459 osoba – iz sustava zdravstva 9 (2 liječnika, 4 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalaze dva nastavnika i 12 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8204, od kojih je 7866 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 179 osoba.

Od 62 testiranih u posljednja 24 sata devetero je pozitivnih na koronavirus, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Novozaraženi su iz Virovitice (7), Slatine (1) i Sopja (1). Na bolničkom liječenju je 41 COVID-19 pacijent, od kojih je 40 u Općoj bolnici Virovitica, a jedan je u KBC-u Osijek. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.333 ljudi. Devedeset i jedna osoba je preminula od posljedica infekcije.

U Požeško-slavonskoj županiji dvije su novozaražene osobe, što je pokazala analiza 83 uzoraka s posljednjeg testiranja. U toj je županiji trenutno aktivno 116 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom je liječenju 18 covid pacijenata, dok se 99 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. U samoizolaciji su 232 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.