Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

13.01.2021.

13:00

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U protekla 24 sata u pet slavonskih županija zabilježeno je 155 novih slučajeva zaraze koronavirusom, četiri osobe su preminule. U Osječko-baranjskoj županiji 66 je novozaraženih, u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj po 27, u Požeško-slavonskoj 19, a u Virovitičko-podravskoj 16.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testiran je 361 uzorak od kojih je 66 bilo pozitivno. Najviše ih je sa šireg područja grada Osijeka, njih 29, dok su ostali iz 19 gradova i naselja. Na bolničkom liječenju nalazi se 109 osoba oboljelih od COVID-19, i to 72 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 22 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 787 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 27 novih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2, što je pokazalo testiranje na 309 osoba (13 je pozitivnih na PCR testiranju, a 14 na brzom antigenskom testu). Preminule su tri osobe, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Sedmero novozaraženih je iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, 2 iz Jarmine, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Babine Grede, Bobote, Bogdanovaca, Bršadina, Đeletovaca, Marinaca, Gunje, Ivankova, Novih Mikanovaca, Otoka, Soljana, Sotina i Starih Mikanovaca. Na bolničkom je liječenju 60 covid pacijenata, a 117 inficiranih je u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 16 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije su 543 osobe – iz sustava zdravstva 6 radnika (4 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije evidentirane su 8032 osobe zaražene koronavirusom, od kojih se 7686 oporavilo, a 169 osoba je preminulo.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirano je 27 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): gradovi Slavonski Brod i Nova Gradiška (po 5), općine Nova Kapela i Rešetari (po 3), općine Davor i Donji Andrijevci (po 2) te općine Brodski Stupnik, Cernik, Garčin, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac i Staro Petrovo Selo (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 7.468, dok je broj aktivnih slučajeva 205. Trenutna 7-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 176.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ preminula je jedna žena, 1936.godište. Od početka epidemije s covidom-19 umrlo je 115 osoba. Hospitalizirano je 70 covid pacijenata (5 osoba više nego prethodni dan). Sedam osoba je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 659 osoba (3 osobe više nego prethodni dan).

Analizom 160 uzoraka s područja Požeško-slavonske županije evidentirano je 19 novih osoba pozitivnih na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 245 slučajeva zaraze. Na bolničkom su liječenju 63 covid pacijenta, a 182 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a među njima je i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, koji je jučer dobio pozitivan nalaz na SARS-CoV-2. Policijska uprava požeško-slavonska izvijestila je da još obrađuje slučaj s deset osoba koje su zatečene bez maski dok konzumiraju pića u jednom ugostiteljskom objektu u Požegi. Skupina je otkrivena sinoć oko 21,20 tijekom redovne kontrole provođenja epidemioloških mjera u Industrijskoj ulici u Požegi.

 

Ukupno 81 osoba s područja Virovitičko-podravske županije testirana je u posljednja 24 sata na korona virus, a njih 16 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ.  Novozaraženi dolaze iz Virovitice (5), Slatine (3), Špišić Bukovice (3), Sopja (2), Pitomače (1), Suhopolja (1) i Orahovice (1). Na bolničkom je liječenju 49 COVID-19 pacijenata - 46 je u Općoj bolnici Virovitica, a troje u KBC-u Osijek. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazila se 3.031 osoba. Osamdeset i dvije osobe su preminule od posljedica infekcije COVIDOM-19. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.