Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

31.12.2020.

10:13

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Davor Brmež

Foto: Davor Brmež

Foto: - / -

Prema podacima stožera civilne zaštite, u pet slavonskih županija 377 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od posljedica covida umrlo je jedanaest osoba. Najviše novozaraženih je u Brodsko-posavskoj županiji (137).

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata 135 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem), a stigla su i dva vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testom). Novozaraženi su iz Slavonskog Broda (51), Nove Gradiške (21), općina Cernik, Nova Kapela i Sibinj (po 7), općine Rešetari (6), općina Garčin i Velika Kopanica (po 4), općina Brodski Stupnik, Gornji Bogićevci i Staro Petrovo Selo (po 3), općine Bukovlje, Dragalić, Podcrkavlje, Sikirevci i Slavonski Šamac (po 2) te općina Davor, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oriovac, Stara Gradiška, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije prešao je brojku od 7 tisuća te tako sada iznosi 7.020.
U protekla 24 sata u Općoj bolnici Nova Gradiška preminula je žena, 1943. godište. Na bolničkom su liječenju 94 covid pacijenta (4 osobe više nego prethodni dan). Devetero hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 862 osobe (45 osoba manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 316 uzoraka od kojih je 108 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka s prigradskim naseljima (31), zatim gradova/općina Našice (10), Donji Miholjac, Đakovo i Valpovo (po 8), Beli Manastir i Belišće (po 5), Čepin (4), Darda, Đurđenovac i Koška (po 3), Antunovac, Bilje, Bizovac, Kneževi Vinogradi, Marijanci i Strizivojna (po 2) te Čeminac, Petlovac, Petrijevci, Trnava, Viljevo, Viškovci, Vladislavci i Vuka (po 1).
Na bolničkom liječenju nalazi se 175 osoba oboljelih od covida-19. 130 ih je u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 36 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 45 pacijenata s tim oboljenjem. U te dvije bolnice u posljednja 24 sata preminulo je sedam COVID pozitivnih osoba u dobi od 51 do 85 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1.505 osoba. Policijski službenici provjerili su 37 osoba kojima je određena mjera samoizolacije. Samoinicijativno su provjerili 33 osobe i pri tomu sve zatekli na prijavljenoj adresi, međutim od četiri dojave građana tri su bile točne te je utvrđeno kršenje te mjere (dvije u Osijeku i jedna u Belom Manastiru). Obavili su i 143 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 209 osoba od kojih je 75 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 – na PCR testiranju bila su 62 pozitivna, a 13 na brzom antigenom testu. Tri osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. 16 novozaraženih je iz Vukovara, 13 iz Vinkovaca, po 5 osoba iz Markušice i Trpinje, 3 iz Županje, po 2 iz Andrijaševaca, Cerne, Đeletovaca, Gradišta, Jarmine, Negoslavaca, Rokovaca, Slakovaca, Starih Jankovaca i Starih Mikanovaca, te po 1 osoba iz Apševaca, Banovaca, Borova, Bošnjaka, Gunje, Iloka, Ivankova, Korođa, Orolika, Otoka, Petrovaca, Račinovaca i Vođinaca. Trenutno su u županiji 62 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti, dok je 191 osoba pozitivna na koronavirus u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 29 djelatnika iz sustava zdravstva (6 liječnika, 15 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 778 osoba – iz sustava zdravstva je 12 radnika (1 liječnik, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 5 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7694, od kojih je 7286 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 155 osoba.

Na području Virovitičko-podravske županije, od 60 testiranih u posljednja 24 sata evidentirano je 29 novih osoba pozitivnih na virus SARS-CoV2, što i dalje predstavlja visok postotak inficiranih u odnosu na broj testiranih - 48,3 posto, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Novozaraženi su iz Virovitice (11), Slatine (5), Gradine (5), Lukača (3), Suhopolja (2), Čačinaca (1), Špišić Bukovice (1) i Čađavice (1). Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica nalazi se ukupno 55 covid pacijenata, a dvoje je u KBC-u Osijek.
Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV 2 zarazilo se 2.859 osoba. Sedamdeset i četiri osobe su preminule od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Na posljednjem testiranju analizirano je 168 uzoraka iz Požeško-slavonske županije, od kojih je 28 bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 358 slučajeva zaraze. Na bolničkom je liječenju 57 covid pacijenata, a 301 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji su 723 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.