Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

24.12.2020.

09:47

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u slavonskim županijama evidentirana su 322 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. U Osječko-baranjskoj županiji je 155 novozaraženih, Brodsko-posavskoj 75, Vukovarsko-srijemskoj 67, a u Požeško-slavonskoj 25. Trinaest osoba je umrlo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano ukupno 479 uzoraka od kojih je 155 bilo pozitivno. Sedam osoba je preminulo, izviješćuje Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 50 naselja na području Osječko-baranjske županije – najviše na području Osijeka s prigradskim naseljima (42), slijede Našice (15), Đakovo (13), Beli Manastir i Čepin (po 10), Belišće (9), Valpovo (8), Donji Miholjac (6), Antunovac, Bizovac, Erdut i Semeljci (po 4), Bilje, Darda, Đurđenovac, Gorjani, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci, Podgorač, Podravska Moslavina i Vladislavci (po 2) te Donja Motičina, Koška, Punitovci, Satnica Đakovačka, Viškovci i Vuka (po 1). Na bolničkom se liječenju nalazi 207 osoba oboljelih od COVID-a19, i to 162 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 47 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 45 pacijenata s tim oboljenjem.
U protekla 24 sata u KBC-u Osijek i našičkoj bolnici preminulo je sedam COVID pozitivnih osoba u dobi od 46 do 81 godine.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 3.226 osoba. Policijski su službenici provjerili poštivanje mjere samoizolacije za 38 osoba, i to u 33 samoinicijativne provjere i pet po dojavi građana, no sve su zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 120 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom prvog dana kontrole propusnica za kretanje građana izvan županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 6.012 vozila, odnosno 8.201 osoba od kojih 30 nisu imali propusnice te im nije dopušten prolazak.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata stiglo je 70 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 5 vjerojatno pozitivnih nalaza (potvrđenih brzim AG testovima). Najviše novozaraženih je iz Slavonskog Broda (31), slijede Nova Gradiška i općina Sibinj (po 5), općine Dragalić, Gornja Vrba, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 3), općine Bebrina, Cernik, Nova Kapela, Oprisavci, Oriovac i Slavonski Šamac (po 2) te općine Donji Andrijevci, Garčin, Rešetari, Stara Gradiška i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 6.671.
U protekla 24 sata u slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" preminula je jedna osoba, muškarac 1946. godište. Hospitalizirano je ukupno 97 covid pacijenata (7 osoba više nego prethodni dan). Jedanaest hospitaliziranih je na respiratoru (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.888 osoba (10 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 272 osobe od kojih je 67 bilo pozitivno na SARS-CoV-2, od čega je 55 pozitivnih na PCR testiranju, a 12 na brzom antigenom testu. Pet osoba je preminulo, javlja Stožer civilne zaštite te županije. 19 novozaraženih je iz Vinkovaca, 5 iz Vukovara, po 3 osobe iz Borova, Ivankova, Otoka, Šarengrada i Županje, po dvoje iz Iloka, Jarmine, Komletinaca, Korođa i Petrovaca, te po jedna osoba iz Antina, Apševaca, Bobote, Bršadina, Bošnjaka, Cerića, Lipovca, Prkovaca, Marinaca, Novih Jankovaca, Nuštra, Retkovaca, Rokovaca, Sotina, Starih Jankovaca, Tovarnika, Trpinje i Vođinaca. Na bolničkom je liječenju 78 covid pacijenata, dok se 382 nalaze u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 49 djelatnika iz sustava zdravstva (8 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 9 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 18 nastavnika i 20 učenika. U samoizolaciji je na području županije 1816 osoba – iz sustava zdravstva 14 (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 21 nastavnik i 276 učenika.
Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije obavljeno je 32696 testiranja, ukupan broj zaraženih je 7478, od kojih se 6875 oporavilo, a 143 osobe su preminule.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađen 221 uzorak, od kojih je 25 bilo pozitivno na koronavirus. U toj je županiji trenutno aktivno 575 slučajeva zaraze – na bolničkom su liječenju 33 covid pacijenta, dok se 542 osobe nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. U samoizolaciji je 1388 osoba.

ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić o stanju u bolnici i početku cijepljenja djelatnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.