Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji

18.12.2020.

11:20

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Prema podacima stožera civilne zaštite, u protekla 24 sata u slavonskim županijama evidentirana su 582 nova slučaja. U Osječko-baranjskoj je 249 osoba novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 130, Požeško-slavonskoj 86, Brodsko-posavskoj 67, a Virovitičko-podravskoj 50. Deset osoba je umrlo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testiran ukupno 561 uzorak od kojih je 249 bilo pozitivno, sedam osoba je preminulo, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 53 naselja na području Osječko-baranjske županije; najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (83), slijede područja gradova/općina Đakovo (31), Našice (26), Beli Manastir i Valpovo (12), Donji Miholjac i Čepin (9), Koška (7), Đurđenovac (6), Antunovac, Bilje, Belišće, Darda, Erdut i Semeljci (po 5), Petrijevci, Popovac i Viškovci (po 3), Feričanci, Jagodnjak, Strizivojna i Trnava (po 2) te Draž, Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Podgorač i Satnica Đakovačka (po 1). Na bolničkom liječenju nalaze se ukupno 253 osobe oboljele od COVID-19, i to 191 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 51 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 62 pacijenta s tim oboljenjem.
U zadnja 24 sata u KBC-u Osijek i našičkoj bolinic preminulo je sedam osoba s područja Osječko-baranjske županije. Preminuli su bili u dobi od 60 do 89 godina, a uz COVID-19 imali su i druga teža oboljenja.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 2.661 osoba. Policija je provjeravala 34 osoba kojima je određena mjera samoizolacije. U 32 samoinicijativne provjere sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi, a postupajući po dvije dojave građana (u Osijeku i Belom Manastiru) utvrđeno je kršenje te mjere. Policijski su službenici obavili i 99 nadzora objekata (77 samostalno i 12 s djelatnicima Civilne zaštite) pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 130 novih osoba pozitivnih na koronavirus, od čega je 107 pozitivnih na PCR testiranju, a 23 na brzom antigenskom testu. Jedna je osoba preminula, izvješćuje Stožer civilne zaštite te županije. 22 novozaražene osobe su iz Vinkovaca, 20 iz Vukovara, 13 iz Županje, po 5 osoba iz Iloka, Otoka, Orolika i Starih Mikanovaca, 4 iz Cerne, po 3 osobe iz Novih Jankovaca, Nuštra, Posavskih Podgajaca i Rajevog Sela, po 2 iz Bapske, Cerića, Gradišta, Ivankova, Jarmine, Komletinaca, Lovasa, Lipovca, Marinaca, Mohova, Nijemaca, Šiškovaca i Slakovaca, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Babine Grede, Borova, Bošnjaka, Čakovaca, Drenovaca, Negoslavaca, Ostrova, Prkovaca, Rokovaca, Srijemskih Laza, Šiškovaca i Štitara. U županiji je hospitalizirano 97 covid pacijenata, dok se 554 zaraženih nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 62 djelatnika iz sustava zdravstva (11 liječnika, 35 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 22 nastavnika i 41 učenik. U samoizolaciji na području županije je 1567 osoba – iz sustava zdravstva 23 (6 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalaze 43 nastavnika i 550 učenika.
Od početka epidemije ukupan broj zaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji je 7112, od kojih se 6338 osoba oporavilo, a 123 osobe su preminule.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju bilo je 226 uzoraka, od kojih je 86 bilo pozitivno. Trenutno je na tom području aktivno 566 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom su liječenju 42 covid pacijenta, dok je 524 zaraženih u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 1679 osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata 67 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.305. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): Slavonski Brod (23), Nova Gradiška (10), općine Cernik i Klakar (po 4), općine Donji Andrijevci i Nova Kapela (po 3), općine Brodski Stupnik, Gundinci, Okučani, Rešetari i Sibinj (po 2) te općine Bebrina, Davor, Dragalić, Gornja Vrba, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica i Vrbje (po 1).
U protekla 24 sata preminule su dvije osobe. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" preminula je žena, 1932. godište, a u Općoj bolnici Nova Gradiška umro je muškarac, star 71 godinu. Na bolničkom je liječenju 80 covid pacijenata (4 osobe manje nego prethodni dan). Jedanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 2.150 osoba (406 osoba više nego prethodni dan).
Danas će iz skladišta Ravnateljstva CZ u Jastrebarskom slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević" biti isporučena dva uređaja za terapiju visokim protokom kisika, dok će za Opću bolnicu Nova Gradiška biti isporučeno 15 kreveta te značajne količine zaštitne opreme za djelatnike bolnice. U tijeku su i pripremne aktivnosti županijske uprave i županijskog Stožera CZ na uvođenju sustava E-propusnica, a sukladno najavljenoj odluci nacionalnog Stožera CZ koja će biti donesena danas. O svim bitnim detaljima građani će biti pravodobno obaviješteni.

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata je 50 novozaraženih virusom SARS-CoV-2, izvijestio je u četvrtak navečer županijski Stožer civilne zaštite.
Najveći broj je iz Virovitice – 24 i Slatine – 12. U Suhopolju su četiri novozaražena, Špišić Bukovici tri, Pitomači i Gradini po dva te Orahovici i Čačincima po jedan.
U Općoj bolnici Virovitica na liječenju su 52 covid pacijenta, a u KBC-u Osijek hospitalizirane su četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije.
Od početka epidemije koronavirusa u toj je županiji zaraženo 2500 osoba, a 53-oje je umrlo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.