Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji -74 novozaraženih, petero preminulih

25.02.2021.

10:01

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Prema do sad primljenim podacima, u slavonskim županijama zabilježena su 74 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 - u Osječko-baranjskoj 28, Vukovarsko-srijemskoj 22, Brodsko-posavskoj 21, Virovitičko-podravskoj 2, a u Požeško-slavonskoj 1. Pet osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 324 uzoraka od kojih je 28 bilo pozitivno na koronavirus, što je udio od 8,64%. Preminule su dvije osobe u dobi od 59 i 78 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Osam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, četiri su iz Belišća, po tri iz Čepina i Valpova, po dvije iz Bilja i Ernestinova, a po jedna novopozitivna osoba živi na području gradova Beli Manastir, Đakovo i Našice te općina Antunovac, Podravska Moslavina i Vladislavci. Na bolničkom se liječenju nalaze 52 covid pacijenta, i to 41 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 8 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 11 pacijenata s COVID-om 19.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 799 osoba. Policijski službenici proveli su 16 provjera osoba u samoizolaciji, a samo jednu osobu iz Osijeka nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 116 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 223 osobe od kojih su 22 bile pozitivne na koronavirus. Preminule su dvije osobe, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Sedmero novozaraženih je iz Vinkovaca, 4 iz Vukovara, 3 iz Starih Jankovaca, 2 iz Privlake, te po 1 osoba iz Bošnjaka, Jarmine, Negoslavaca, Nijemaca, Retkovaca i Starih Mikanovaca. Na bolničkom je liječenju 27 covid pacijenata, a 97 pozitivnih je u kućnoj izolaciji. Među zaraženima su tri djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja tri učenika i troje nastavnika. U samoizolaciji na području županije su 433 osobe – pod tom mjerom su i 4 nastavnika te 65 učenika.
Od početka epidemije s područja Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 8699 osoba koje su se zarazile virusom SARS-CoV-2, 8379 osoba se oporavilo, a od posljedica infekcije preminulo ih je 196.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiran je 21 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih prema prebivalištu: grad Nova Gradiška (9), grad Slavonski Brod i općina Cernik (po 3), općina Davor (2) te općine Dragalić, Nova Kapela, Rešetari i Sibinj (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 8.331, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 157 na 160. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 102, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 187.
U protekla 24 sata nije bilo osoba preminulih od posljedica COVID-a19. Hospitalizirano je 35 covid pacijenata (4 osobe više nego prethodni dan). Troje hospitaliziranih su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 591 osoba (32 osobe manje nego prethodni dan).

U posljednja 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije obrađeno je 36 uzoraka, a kod dvoje testiranih utvrđeno je prisustvo virusa SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Riječ je o osobama iz Orahovice i Virovitice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 13 COVID-19 pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja VPŽ, virusom SARS-CoV-2, zarazila se 3.551 osoba. Stotinu i četiri osobe su preminule od posljedica infekcije. 

Požeško-slavonska županija bilježi jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, detektiran analizom 112 uzoraka. Na tom je području trenutno aktivno 48 slučajeva zaraze – 14 osoba je hospitalizirano, a 34 su u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 228 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.