Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji - šestero umrlih, 401 novi slučaj zaraze

27.11.2020.

10:16

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: HRT/Davor Lončarić

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija bilježi 222 nova slučaja zaraze, Brodsko-posavska 131, Vukovarsko-srijemska županija 82, Virovitičko-podravska 53, a Požeško-slavonska 42. Umrle su 4 osobe iz Osječko-baranjske županije te po 2 iz Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije .

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 611 uzoraka od kojih su 222 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novoovopozitivnih osoba opet ima na području grada Osijeka s prigradskim naseljima, zatim Đakova, Belišća, Našica i Valpova te općina Čepin, Đurđenovac i Bizovac, odnosno novooboljeli su s područja 62 naselja Osječko-baranjske županije, izvijestili su danas na konferenciji za novinare članovi Stožera civilne zaštite. Na bolničkom su liječenju 222 osobe oboljele od COVID-19 - 185 je u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 39 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 37 covid pacijenta. U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek su preminule četiri osobe zaražene koronavirusom, i to tri ženske osobe (iz Meca rođena 1930. godine, iz Širokog Polja rođena 1942. godine te iz Osijeka rođena 1948. godine) i jedna muška osoba iz Đakova, rođena 1936. godine. U samoizolaciji se na području OBŽ trenutno nalazi ukupno 2.407 osoba. Policija je provela 14 provjera osoba u samoizolaciji, i to 12 samoinicijativnih i dvije po dojavi građana. Jedna od dojava je bila točna, a kršenje mjere samoizolacije počinila je osoba iz Osijeka.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata na tom je području zabilježen 131 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Najviše novozaraženih je iz Slavonskog Broda (46), a zatim slijede Nova Gradiška (18), općina Donji Andrijevci (8), općine Gundinci, Oriovac i Vrpolje (po 6), općine Davor, Garčin i Sibinj (po 5), općine Cernik, Klakar, Oprisavci i Vrbje (po 4), općine Gornja Vrba, Nova Kapela, Rešetari i Sikirevci (po 3), općina Dragalić (2), općine Bukovlje, Slavonski Šamac, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1) te 7 osoba s prebivalištem u drugim županijama i 2 strana državljana, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Hospitalizirano je 78 osoba (6 osoba više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici je 57 covid pacijenata, a u novogradiškoj 21. Deset osoba je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.969 osoba (99 osoba manje nego prethodni dan).

U posljednja 24 sata preminule su dvije osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije. Testirano je 306 ljudi, a 82 uzorka su bila pozitivna na koronavirus, javlja Stožer civilne zaštite. 19 novozaraženih je iz Vinkovaca, 12 iz Vukovara, 6 iz Županje, 5 iz Andrijaševaca, 4 iz Ivankova, po tri osobe su iz Jarmine, Komletinaca i Starih Jankovaca, po dvije iz Cerne, Gradišta, Gunje, Privlake i Soljana te po jedna osoba iz Babine Grede, Donjeg Novog Sela, Drenovaca, Mikluševaca, Nijemaca, Nuštra, Orolika, Otoka, Posavskih Podgajaca, Rokovaca, Slakovaca, Sotina, Strošinaca, Šiškovaca, Štitara, Trpinje i Vođinaca. Trenutno je u županiji 61 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, 564 su u kućnoj izolaciji. Među zaraženima je 47 djelatnika iz sustava zdravstva (8 liječnika, 23 medicinske sestre/tehničara, 10 drugih zdravstvenih radnika i 6 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 50 nastavnika i 44 učenika.
Od početka epidemije na području županije obavljeno je 24068 testiranja, ukupan broj oboljelih je 4286. 3592 osobe su se oporavile, a 69 je preminulo. U samoizolaciji je 1241 osoba – iz sustava zdravstva je 23 (4 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 48 nastavnika i 672 učenika.

U Virovitičko-podravskoj županiji 53 su novozaražene osobe, a dvije su osobe oboljele od covida umrle, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Jedna žena, 1949. godište, umrla je u osječkome KBC-u, a druga u 74. godini u Općoj bolnici u Našicama. Obje su imale mnoge druge bolesti i bile su na respiratoru, rekli su u Stožeru. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije umrle su 23 osobe.
Najviše novozaraženih je u Virovitici (21) i Slatini (12), u Suhopolju ih je pet, Novoj Bukovici četiri, Gradini tri, u Pitomači i Sopju po dva, a u Mikleušu i Čačincima po jedan novozaraženi. U Općoj bolnici u Virovitici trenutačno je 35 covid pacijenata, a u osječkom KBC-u na respiratoru su dva pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 155 uzoraka od kojih su 42 bila pozitivna na SARS-CoV-2. Na tom je području trenutno aktivno 338 slučajeva zaraze koronavirusom – 46 osoba je na bolničkom liječenju, dok se 292 osobe nalaze u kućnoj izolaciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.