Hrvatski radio

Radio Osijek

Epidemiološko stanje u Slavoniji sve povoljnije - 46 novozaraženih

26.01.2021.

09:48

Autor: Radio Osijek/TM

Slavonski Brod, foto: HRT/M.Milas (arhiva)

Slavonski Brod, foto: HRT/M.Milas (arhiva)

Foto: - / -

Prema podacima stožera Civilne zaštite, u slavonskom županijama u protekla 24 sata bilježi se 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Brodsko-posavskoj županiji preminule su dvije osobe .

Udio zaraženih među testiranima je nizak - 5,5 posto u Požeško-slavonskoj, 5,2% u Osječko-baranjskoj i 4,4% u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje županije na koronavirus testirano je 345 uzoraka od kojih je 18 bilo pozitivno, odnosno 5,2 %. Sa šireg područja grada Đakova i općine Vuka su po četiri novopozitivne osobe, dvije iz Osijeka te po jedna iz Našica, Belog Manastira, Čepina, Darde, Antunovca, Gorjana, Semeljaca i Satnice Đakovačke. Na bolničkom se liječenju nalazi 118 osoba oboljelih od COVID-19, i to 85 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 15 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 33 pacijenta s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 708 osoba. Policijski su službenici provjerili 15 osoba u samoizolaciji – utvrđena su dva kršenja propisane mjere (riječ je o osobama s područja Osijeka i Darde). Obavili su i 94 nadzora ugostiteljskih objekata pri čemu nije utvrđeno nijedno kršenje mjere.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 225 osoba od kojih je 20 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 ili 4,4 posto (10 pozitivnih na PCR testiranju, a 10 na brzom antigenslom testu). Osmero novozaraženih je iz Vukovara, 4 iz Vinkovaca, po 2 iz Privlake i Nuštra, te po 1 osoba iz Komletinaca, Lipovca, Slakovaca i Šarengrada. Nema preminulih osoba, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 45 covid pacijenta, dok se 108 nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 26 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja 2 nastavnika i 7 učenika. U samoizolaciji na području županije je 467 osoba – iz sustava zdravstva 5 (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 1 nastavnik i 20 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj zaraženih je 8259, od kojih se 7925 oporavilo, a 181 osoba je preminula. 

Deset novozaraženih je i u Požeško-slavonskoj županiji, što je pokazala analiza 180 uzoraka koliko ih je obrađeno na posljednjem testiranju. Udio zaraženih među testiranima je 5,5 posto. Trenutno je aktivno 97 slučajeva zaraze koronavirusom, Na bolničkom je liječenju 18 covid pacijenata, a 79 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 245 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije evidentirano je 8 novih osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (3), općine Garčin i Sibinj (po 2) te grad Nova Gradiška (1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.797. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 122, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 264. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe (M – 1933. i Ž – 1954.). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 127. Na bolničkom su liječenju 72 covid pacijenta (3 osobe manje nego prethodni dan). Jedanaestero hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 601 osoba (45 osoba manje nego prethodni dan).
Stožer CZ Brodsko-posavske županije na današnjoj je sjednici donio Zaključak o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama na području Brodsko-posavske županije kojim se od 01. veljače učenici i nastavnici u svim osnovnim i srednjim školama na području BPŽ vraćaju u školske klupe, odnosno prelazi se na Model A (nastava u učionicama). Također je donesen i Zaključak kojim će se od nacionalnog Stožera CZ zatražiti produženje nužnih epidemioloških mjera za područje BPŽ do kraja veljače, a koje se najvećim dijelom odnose na mjere u ustanovama socijalne skrbi. 

U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Analizirano je 50 uzoraka i svi su bili negativni na koronavirus. Područje Virovitičko-podravske županije posljednji je put u 24-satnom razdoblju bez novozaraženih bilo prije četiri mjeseca, 21. rujna. U posljednja 24 sata, uslijed COVID infekcije, preminula je jedna ženska osoba 1931. godišta, koja je pritom imala i brojne komorbiditete. Na bolničkom se liječenju s područja  Virovitičko-podravske županije nalazi 41 covid pacijent. Njih 39 je u Općoj bolnici Virovitica, a dvoje je u KBC-u Osijek. Od početka epidemije virusom SARS-CoV-2 se zarazilo 3.353 ljudi s područja županije, 93 osobe su preminule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.