Hrvatski radio

Radio Osijek

Erdut obogatio turističku ponudu za slijepe i slabovidne osobe

08.02.2019.

14:18

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Završna konferencija projekta Visitus, čiji je cilj obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe, održana je u Dalju. Općini Erdut partneri u ovom prekograničnom projektu bili su grad Sombor kao nositelj i beogradski Institut ekonomskih znanosti.

Na konferenciji su predstavljene aktivnosti i rezultati projekta zahvaljujući kojem je Općina Erdut postala jedinstvena po inovativnim digitalnim rješenjima kojima se slijepim i slabovidnim sobama omogućava doživljaj turističke destinacije. "Važno je istaknuti specijalizirane alate za slijepe i slabovidne, ponajprije digitalne ploče koje smo postavili u četiri naselja Općine Erdut. Riječ je tonskim info pultovima koji funkcioniraju na dodir i zvuk. Na njima je mapirano 28 turističkih točaka u Osječko-baranjskoj županiji i Općini Erdut, tako da sve slijepe i slabovidne osobe mogu doznati nešto više i doživjeti turističku ponudu", istaknula je projektna menadžerica Jelena Eklemović iz Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut.

Dodala je da je, u sklopu projekta, izrađena i GPS aplikacija za mobilne telefone, a tiskan je i priručnik na Brailleovu pismu. Usto su organizirani specijalizirani treninzi za turističke radnike kojima je njih pedesetak obučeno za rad sa slijepim i slabovidnim osobama. Provedene su i probne turističke rute na kojima su slijepi i slabovidni s pratiteljima obišli lokacije na području istočne Hrvatske i Osječko-baranjske županije, ali i Srbije.

Projekt "Visitus -obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe", vrijedan 353 tisuće eura, sufinanciran je iz prekograničnog programa Interreg IPC CBC Hrvatska – Srbija.

Na završnoj konferenciji u Dalju sudionike su pozdravili načelnik Erduta Jugoslav Vesić i zamjenik somborske gradonačelnice Antonio Ratković. Uz projektnu menadžericu Jelenu Eklemović, rezultate su predstavili kao projektni menadžer uime grada Sombora Saša Bošnjak te projektni menadžer s beogradskog Instituta ekonomskih znanosti Petar Mitić. O svojim iskustvima turističkog vodiča u radu sa slijepim i slabovidnim osobama govorila je Varja Guttert iz Javne ustanove Parka prirode Kopačkog rita.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.