Hrvatski radio

Radio Osijek

Erdutski vinogradi proslavili Vinkovo

21.01.2022.

18:41

Autor: Radio Osijek

Blagoslov vinograda

Blagoslov vinograda

Foto: D. Lončarić / Radio Osijek

Diljem Hrvatske ovog se vikenda obilježava blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Dio je to tradicije i običaj da se posebnom ceremonijom obilježi otvaranje sezone radova u vinogradu. Smatra se kako je Vinkovo "službeni" početak vegetacije vinove loze - sokovi će, dakle, ubrzo poteći trsom. Ove je godine blagoslov vinograda u Erdutskim vinogradima održan - zbog pandemije - u malobrojnom društvu. Velečasni Ante Markić iz Aljmaša, uz članove uprave Erdutskih vinograda zalio je vinom trsove tradicionalno "okićene" kobasicom, slaninom i kulenom, uz želju da godina bude dobra, a trsovi veliki i rodni.   

Ako za svetog Vinka sunce peče, onda obilno vino u bačve poteče', koliko vina tog dana vinogradar popije, takav će mu biti i urod... neka su od vjerovanja koja se vežu za proslavu spomendana svetog Vinka koji se u različitim krajevima različito i naziva - Vincekovo, Vincelovo, Vinkovo ili Vinceška. Uoči spomendana svetog Vinka koji se obilježava sutra, u tvrtki Erdutski vinogradi Vinkovo su obilježili danas kako to i običaji zahtijevaju. Prošla vinogradarska i vinarska godina bila je zadovoljavajuća, rekao je član uprave Erdutskih vinograda Pero Grgić. Ponosan je na dvije zlatne nagrade za graševinu, a ove godine od jedinstvenog vinograda s oko 2 milijuna trsova koji se prostire na 463 hektara očekuje još bolje rezultate. " Bog nam je danas dao lijepo vrijeme pa se nadamo da bi i godina mogla biti takva. Prošle je godine kvaliteta grožđa bila izuzetna, a količina zadovoljavajuća. Imamo u planu naš godišnji prosjek od oko 3 milijuna litara  i nadamo se da će tako i biti". Vinograd je blagoslovio, velečasni Ante Markić, župnik iz Aljmaša. "Vinogradari za blagdan svetog Vinka zazovu božji blagoslov da siđe na vinograd i da blagoslovi njihov rad. Pomole se Bogu da sačuva vinograd od nevremena i da njihov rad ne bi bio uzaludan. Računa se da na današnji dan počinje buđenje vinograda te kreću radovi u vinogradu."  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.