Hrvatski radio

Radio Osijek

ESCO model modernizacije javne rasvjete u Osijeku

24.04.2020.

13:08

Autor: Radio Osijek

fotografija D. Lončarić/HRT

fotografija D. Lončarić/HRT

Foto: - / -

Počeo je projekt rekonstrukcije javne rasvjete u Osijeku kojim će se 11.086 rasvjetnih tijela zamijeniti suvremenim LED svjetiljkama. To će potrošnju struje za javnu rasvjetu smanjiti za 7,5 milijuna kilovatsati godišnje, te omogućiti povrat investicije od 30,8 milijuna kuna za osam godina.

ESCO model modernizacije javne rasvjete u Gradu Osijeku odličan je primjer kako upotrijebiti novu, zelenu i štedljivu tehnologiju omogućujući građanima veću korist za manje utrošenog javnog novca.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota ističe velike beneficije uvođenja ovog sustava rasvjete za građane Osijeka: „ESCO ugovor s garancijom učinka ne predstavlja zaduženje jedinicama lokalne samouprave te povećava investicijski potencijal za druge razvojne projekte. To praktički znači da nakon završene modernizacije javne rasvjete, oko 300 dana, i tijekom cijelog ugovornog razdoblja pružanja energetske usluge (8 godina), Grad Osijek neće imati nikakvih dodatnih troškova. S druge strane moram izraziti i veliko zadovoljstvo činjenicom da će biti pokriven cijeli grad Osijek, dakle stara rasvjeta bit će zamijenjena s više od 11 tisuća rasvjetnih tijela značajno bolje kvalitete i s dodatnim opcijama (dinamičko upravljanje javnom rasvjetom, daljinsko upravljanje, osiguranje i održavanje rasvjetnih tijela tijekom pružanja usluge itd.). Nakon isteka ugovornog razdoblja, svjetiljke i sva prateća oprema prelaze u vlasništvo Grada Osijeka. Svakako treba istaknuti da će utrošena električna energija za javnu rasvjetu biti manja čak za 7,5 milijuna kilovat sati godišnje, što financijski znači cca 25% od onih troškova koje smo imali prije početka provođenja mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti. Dakle, uvođenjem ovoga modela financijska ušteda Grada Osijeka je 75%, dok osvjetljenje grada postaje puno energetski učinkovitije i bolje, i uz to sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja!“.

Predloženi model modernizacije javne rasvjete financira se isključivo iz ostvarenih ušteda i za cijelo vrijeme njegove provedbe ne nastaju nikakvi dodatni troškovi.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota priopćenjem je zaključio da Grad Osijek realizacijom ovog projekta rješava problem energetski neučinkovitog, ekološki neprihvatljivog i zastarjelog sustava javne rasvjete, te sprječava daljnje povećanje troškova održavanja koje bi iz godine u godinu postajalo sve veće. Ovakav pristup postaje primjer dobre prakse ne samo za nove, slične investicije u Osijeku koje se rade na stvaranju “smart cityja” i energetski učinkovite transformacije grada, nego će biti sjajan primjer i za druge gradove koji će iz osječkog primjera steći vrijedna saznanja.

„I ovim projektom Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao predvodnik niskougljične energetske tranzicije Hrvatske, koja se temelji na obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti u vlastitoj proizvodnji i potrošnji, ali i kod svojih kupaca. Bitan oslonac provedbe naše razvojne strategije je suradnja s jedinicama lokalne samouprave“, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i podsjetio da je upravo Osijek primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a, jer na području grada ima osam ELEN punionica za električna vozila i pet sunčanih elektrana na krovovima poslovnih objekata. Po završetku ogrjevne sezone počet će i realizacija projekta zamjene i modernizacije vrelovoda, vrijednosti 78 milijuna kuna, sufinanciranog sredstvima iz EU fondova. „Želim naglasiti da je u aktualnim kriznim okolnostima iznimno važno da se nastavi realizacija investicija u energetskom sektoru, u cilju razvoja i stabilnosti hrvatskog gospodarstva“, zaključio je Barbarić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.