Hrvatski radio

Radio Osijek

18:39 / 16.11.2018.

Autor: Davor Lončarić

EU fondovi i nakon 2020. čekaju hrvatske projekte

Foto: Davor Lončarić

Foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je danas u Osijeku prvi u nizu dijaloga o pripremi i provedbi EU projekata te predstavila knjigu "Moj EU projekt" .

"Knjiga "Moj EU projekt" namijenjena je svima koji žele naučiti pripremati projekte i prijavljivati se na EU fondove, a nastala je upravo zato što se uskoro čeka nova omotnica od 10,7 milijardi eura ili čak i više", izjavila je na početku konferencije zastupnica Maletić. Taj će novac Hrvatska moći koristiti nakon 2020. godine, a knjiga koja opisuje dosadašnju praksu povlačenja europskoga novca može pomoći svima koji namjeravaju unaprijediti svoje projekte. "U početnom periodu Hrvatska je bila vrlo slaba u povlačenju sredstava, tek 2-3 posto tijekom 2013. ili 2014. godine i znala sam često kritizirati zašto nismo puno aktivniji. Sada smo, kada je u pitanju ugovaranje projekata, napravili veliki skok i ugovoreno je preko 70 posto raspoloživih sredstava. Naravno, ugovorene projekte treba i provesti.Očekujemo u sljedećem razdoblju sve više projekata, ali i sve više novaca iz fondova EU, no već sada možemo zaključiti da smo kao država učinili veliki pomak kada je u pitanju ugovaranje projekata", zaključila je europarlamentarka Ivana Maletić.  

Nakon Osijeka konferencija "EU fondovi nakon 2020." bit će održana u Zagrebu, Splitu i Rijeci. 

Nakon 2020. očekuje nas nova omotnica od više od 10 milijardi eura te će fondovi Europske unije i dalje biti najvažniji izvor financiranja razvojnih i kapitalnih projekata. Zbog toga je važno biti informiran i znati pripremati i provoditi projekte koji se financiraju ESI fondovima.
 
Sudionici konferencije saznali su više o mogućnostima financiranja projekata iz ESI fondova u razdoblju do kraja 2020. te koji se sve natječaji očekuju, kao i vrste ulaganja, aktivnosti i troškova koji su prihvatljivi za financiranje. Usto, dobili su informacije o najnovijim rješenjima i uputama za kvalitetnu prijavu, ugovaranje, praćenje i izvješćivanje o projektima. Sudjelovanje na konferenciji bilo je besplatno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.