Hrvatski radio

Radio Osijek

“EU PETICA – igrom do zdravlja” stiže u sedam osnovnih škola Osječko-baranjske županije

27.01.2023.

12:01

Autor: Radio Osijek/TM

PETICA igrom do zdravlja potiče tjelesnu aktivnost djece i roditelja

PETICA igrom do zdravlja potiče tjelesnu aktivnost djece i roditelja

Foto: Hrvatski liječnički zbor / -

Stručnim skupom za učitelje, održanom online, službeno je pokrenut projekt „EU PETICA – igrom do zdravlja”, a provodi ga Hrvatski liječnički zbor u partnerstvu s Općinom Podgorač. Riječ je o javnozdravstvenom programu kojemu je cilj prevencija pretilosti u djece.

Tijekom školske 2022./2023. godine PETICA, nakon devet godina provedbe u zagrebačkim osnovnim školama, postaje EU PETICA te iz grada odlazi na selo, a projekt, uz potporu Europskog socijalnog fonda provode Hrvatski liječnički zbor i partner Općina Podgorač.

Obuhvaća deset škola, a okupit će preko četiri stotine sudionika na području Slavonije, Dalmacije i Like.

U projektu sudjeluju učenici drugih razreda sedam osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije: OŠ Hinka Juhna Podgorač, OŠ Drenje, OŠ Jagodnjak, OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Levanjske Varoši, OŠ Draž, OŠ Josipa Jurja Strossmayera Trnava i OŠ Ante Starčevića Viljevo, a Liku i Dalmaciju predstavljaju OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića iz Lovreća, OŠ Ivana Gorana Kovačića Cista Velika i OŠ Kralja Tomislava iz Udbine.

„Potrebno je djelovati od malih nogu obzirom da znamo kako 55% pretile djece postaju pretili adolescenti, a 80% pretilih adolescenata postaju pretile odrasle osobe“, poručila je Sara Cobal, voditeljica projekta PETICA-igrom do zdravlja Hrvatskog liječničkog zbora.

Općina Podgorač, jedna od najuspješnijih općina na području Osječko-baranjske županije po povlačenju sredstava iz Europskih fondova partner je projekta. „Misija Općine Podgorač je unapređenje kvalitete života svojih stanovnika, pri čemu se naglasak stavlja na unapređenje društvenog standarda poticanjem razvoja obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne zaštite. Slijedom navedenog, partnerstvo na EU projektu PETICA Hrvatskog liječničkog zbora, koji promovira zdravlje i prevenira pretilost – drugu pandemiju 21.stoljeća, bio je logičan korak, ali i izrazito zadovoljstvo“, rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač.

Kako se objašnjava u priopćenju, EU PETICA će na zabavan način učiti djecu o zdravim prehrambenim navikama i načinu života, a program će provoditi učitelji u školama tijekom nastave. Kako bi djeci bilo lakše usvojiti gradivo, pripremljeni su materijali koji će osigurati učenje kroz igru. Budući da se zdrave navike stječu kod kuće, neophodno je da se u cijeli program uključe i roditelji koji će također dobiti materijale pripremljene upravo za njih te će sudjelovati na kreativnim radionicama.

„Zahvaljujući bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda PETICA će proširiti svoje dosadašnje aktivnosti za suzbijanje pretilosti te će u ovoj školskoj godini provesti više od 2700 predavanja i radionica namijenjenih za 1600 osnovnoškolaca u 28 škola diljem Republike Hrvatske. Zdravije životne navike predstavljaju važan zalog za budućnost s manjim bremenom kroničnih nezaraznih bolesti, a PETICA ih stvara“, poručuje Cobal. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.