Hrvatski radio

Radio Osijek

EU projekt "Pravo na rad bez mobbinga"

16.12.2015.

13:36

Autor: Monika Kralj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Pravo na rad bez mobbinga“projekt je na kojem surađuju osječki Pravni fakultet, grad Zagreb i Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga. Udruzi se svakoga dana jave 4 osobe, na godinu oko 1200. ..

Mobbing je teško dokazati posebice jer, zbog straha za vlastitu egzistenciju ili straha da će i sami postati žrtve, izostaje potpora radnih kolega kada dođe do sudskog spora- upozorila je predsjednica udruge Jadranka Apostolovski. Kolika je točno pojavnost mobbing siva je zona i teško je procijeniti kao i koliko je sudskih sporova. No, postoje presude vezane uz diskriminaciju i povredu dostojanstva, presude donešene prema Zakonu o radu- rekla je Apostolovski koja ističe da se mobbing najčešće događa na istoj hijerarhijskoj ljestvici, među kolegama i suradnicima, a žrtve su oni koji su kreativniji, sposobniji, marljiviji, njih se pokušava diskreditirati. 

Projekt „Pravo na rad bez mobbinga“ vrijedan je 160 tisuća eura a sa 145 tisuća financiran je sredstvima Europske unije. Na osječkom će Pravnom fakultetu biti educirani studenti koji će potom moći pružiti pravnu pomoć žrtvama koje se jave udruzi ili pravnoj klinici koja će biti organizirana za ovaj dio Hrvatske a cijeli proces će pratiti i informatički program, e- sustav učenja dostupan svima zainteresiranima (studenti prava, pravnici, odvjetnici , suci, socijalni radnici, javne ustanove te stručnjaci za ljudske potencijale u poduzećima) za pravni i srodni edukativni materijal o mobbingu.

Grad Zagreb odlučio je sudjelovati u projektu jer u zaštiti od mobbinga treba krenuti od velikih poslodavaca, kako iz javnog tako i iz privatnog sektora, te će grad raditi na promicanju i što širem prihvaćanju antimobbing protokola u tvrtkama. Udruga će koordinirati pripremu predložaka za antimobbing protokole u poduzećima, ustanovama te jedinicama lokalne i regionalne samouprave. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.