Hrvatski radio

Radio Osijek

"Europa koja je utjecajna", četvrti stup našeg predsjedanja Unijom

26.11.2019.

15:17

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Četvrti stup prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije predstavljen je na konferenciji „Europa koja je utjecajna” u Osijeku, na kojoj su govorili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Istaknuto je kako će se, uz promicanje europskih vrijednosti i interesa na globalnoj sceni, hrvatsko predsjedništvo zauzimati za nastavak politike proširenja. „Živimo u vremenu rastuće neizvjesnosti u kojem se snaga i jedinstvo Europske unije pokazuju važnijima nego ikada”, rekao je ministar Grlić Radman te kao glavne izazove izdvojio migracije, sigurnosne prijetnje, klimatske promjene, trgovinske izazove i nepoznanice koje donosi Brexit. Posebno je govorio i o tome da će Hrvatska za vrijeme predsjedanja osobit naglasak staviti na jugoistok Europe zauzimajući se za nastavak djelotvorne politike proširenja. „Jugoistok Europe ne smije ostati crna rupa usred europskog kontinenta. Unija koja širi europske vrijednosti i najbolje prakse svugdje u svijetu, logično će ih nastaviti širiti i podupirati na svom kontinentu”, rekao je Grlić Radman.

Kao četiri prioriteta Ministarstva obrane u vrijeme predsjedanja ministar Krstičević izdvojio je provedbu obrambenih inicijativa, jačanje suradnje Europske unije i NATO-a, razvijanje industrijsko istraživačke dimenzije te jačanje napora Unije na jugoistoku Europe u području obrane i sigurnosti. „Sigurnost i stabilnost u našem neposrednom susjedstvu od ključne je važnosti ne samo za nas nego i za cijelu Europu. Cilj nam je vratiti ovo područje u fokus Unije, ukazati na nove oblike prijetnji s kojima se zemlje jugoistočne Europe suočavaju i pružiti im pritom odgovarajući potporu”, rekao je Krstičević na konferenciji koja je održana na osječkom Građevinskom i arhitektonskom fakultetu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.