Hrvatski radio

Radio Osijek

Europarlamentarku Biljanu Borzan primio gradonačelnik Ivan Vrkić

23.03.2018.

12:15

Autor: Monika Kralj

foto M.Kralj/HRT

foto M.Kralj/HRT

Foto: - / -

Europarlamentarku Biljanu Borzan primio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić te joj čestitao na nagradi MEP Award tzv. EU Oscaru. Nagrada je to koja se svake godine dodjeljuje najuspješnijim europskim zastupnicima u 18 kategorija.

Biljana Borzan nagradu je osvojila u kategoriji ženskih prava i ravnopravnosti spolova a nominiralo ju je 29 udruga. Na tim temama, kaže Borzan, radi jednako kao na onoj po kojoj je poznatija- zastupanju prava potrošača. Važno je boriti se za ravnopravnost u svakom smislu, za ravnopravnost spolova, ljudska prava općenito, za prava potrošača, prava čovjeka da jede sigurnu i zdravu hranu- ocjenjuje Borzan. Ističe da joj je žao što ravnopravnost spolova ostaje u drugom planu jer je u zadnjih 10 godina nasilje nad ženama u porastu za 200%.

Rasprava o Istanbulskoj konvenciji u prvi je plan stavila nešto što što ta konvencija nije. To je konvencija koja govori o nasilju nad ženama a rasprava se odvukla u smijeru roda što je bespredmetno jer konvencija ne govori o rodu već rodnim stereotipima- kaže Borzan te upozorava na istraživanje u školama prema kojem 45-50% djevojčica i dječaka smatra da je uredu udariti ženu ako se ponaša u skladu s očekivanjima partnera. Iskustvo škole u Rijeci koja je eksperimentalno uvela Građanski odgoj pokazuje važnost promjena u obrazovnom sustavu jer se tamo taj postotak sveo na nulu- kaže Borzan.

Gradonačelnik Ivan Vrkić kaže da primjer Biljane Borzan pokazuje da se i iz Osijeka mogu ostvariti svjetski uspjesi. Iz našeg prekrasnog grada često se šalju poruke prema kojima ovaj grad umire, nestaje,  da je otrovan i prljav a današnja priča pokazuje da imamo sjajne ljude, da Osijek ima snage, obrazovanja, kapaciteta da razvije ljude i njihove  karijere ali i sve što se može kada imaš osobnosti, snage i volje učiniti velike stvari- ocijenio je Vrkić na prijemu za Biljanu Borzan za koju kaže da je ponos našega grada.      

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.