Hrvatski radio

Radio Osijek

Europska komisija odobrila jamstva za kredit Đuri Đakoviću

08.05.2020.

14:24

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: HRT/Dario Vračević

Foto: - / -

Europska je komisija danas odobrila odluku hrvatske Vlade o državnom jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci.

Ta će mjera toj slavonskobrodskoj tvrtki omogućiti nastavak poslovanja bez neopravdanog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu, navodi Komisija. 
Financijske poteškoće Đure Đaković Grupe nisu vezane uz koronakrizu, nego su joj prethodile, a mjera potpore donesena je u skladu sa smjernicama Komisije o sanaciji i restrukturiranju. 
Potpore za sanaciju i restrukturiranje ubrajaju se među vrste državnih potpora koje najviše narušavaju tržišno natjecanje i odobravaju se samo onda kada su iscrpljene sve druge tržišne opcije. U ovom slučaju Komisija je ocijenila da je državna potpora potrebna kako bi se Đuri Đakoviću omogućio nastavak proizvodnje, dovršio posao iz već potpisanih ugovora i spriječilo otpuštanja radnika na strukturno ugroženom području.  Komisija također smatra da se potrebe društva za likvidnošću tijekom sljedećih šest mjeseci temelje  na razumnim pretpostavkama i da se Hrvatska obvezala osigurati plan restrukturiranja Đure Đakovića u roku od šest mjeseci nakon prve isplate zajamčenih sredstava.
Đuro Đaković zapošljava 794 ljudi i ima razgranati industrijski portfelj, uključujući, obranu, transport i energiju. Temeljna djelatnost tvrtke je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene.  Komisija ističe da Đuro Đaković posluje na istoku Hrvatske, području koje ima visoku nezaposlenost i u kojem se otvara malo  novih radnih mjesta.
Đuro Đaković se našao u poteškoćama zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Naime, ta je tvrtka izgubila stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona  otkazala nastavak suradnje. Poteškoće su posljedica i rezanja potrošnje za nacionalnu obranu u posljednjih nekoliko godina.
Zbog svega toga je Đuro Đaković podnio zahtjev za potporom za sanaciju i osiguranje likvidnosti u visini od 300 milijuna kuna.
Vlada je u siječnju donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna.
Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi,
Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi. Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.