Hrvatski radio

Radio Osijek

Europska noć istraživača u Osijeku

27.09.2019.

21:18

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

U Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci i Osijeku održana je Europska noć istraživača, koja je okupila hrvatske znanstvenice i znanstvenike koji su interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približili znanost i svoj rad.

Osijek se u Europsku noć istraživača uključio temom "Tržnica budućnosti". U sklopu međunarodnog projekta Europska noć Istraživača Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku organiziralo je, u dvorištu Rektorata, završnu manifestaciju pod nazivom Tržnica budućnosti.
Ovaj jedinstven događaj posjetiteljima je ponudio viziju tržnice budućnosti uz vizualne efekte hrane i pića budućnosti. Oni koji su željeli kroz tehnologiju proširene stvarnosti , implementiranu u interaktivnu mobilnu igru, na zabavan način mogli su osvojiti vrijedne nagrade te pomoću 3D mapinga vidjeti koja je to hrana budućnosti.
Osim predstavnika Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, na Tržnici budućnosti proizvode je predstavilo nekoliko škola (Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Učenička zadruga AgroVet; Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu; Srednja škola Ilok, Učenička zadruga Tehnikom; Osnovna škola Blage Zadre Vukovar, Učenička zadruga Zlatne ruke; Osnovna škola Ernestinovo, Eko Ernest; Srednja škola Donji Miholjac, Učenika zadruga Celestina. Na EU info kutku posjetitelji su se mogli informirati o EU projektima TERE Tehnopolis i sastavnica Sveučilišta u Osijeku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.