Hrvatski radio

Radio Osijek

Europska povjerenica Ferreira u Osijeku

30.09.2022.

15:13

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Europska povjerenica u Osijeku

Europska povjerenica u Osijeku

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Osnovni je cilj kohezijske politike Europske unije osigurati budućnost svakom gradu i regiji jer je napredak svake regije istovremeno i napredak Europe u cjelini - napomenula je tijekom posjeta Osijeka povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira. S ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak obišla je lokacije sadašnjih i budućih EU projekata, a nazočile su i konferenciji "EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike".

Poduzetnički inkubator BIOS, Gospodarski centar, novi Studentski dom i stara gradska jezgra Tvrđu u kojoj traje obnova, samo su neki od projekata financiranih EU fondovima koje je obišla povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira: "Iznimno sam ponosna što možemo pomoći jer uvjerila sam se da su projekti ostvareni iz EU fondova u Osijeku nevjerojatni. Od poduzetničkog inkubatora, preko Studentskog doma pa do obnove stare gradske jezgre. Razgovarali smo i o budućim projektima za koje sam uvjerena da će pomoći mladima u odluci da ostanu živjeti i raditi u ovome kraju", rekla je povjerenica Ferreira i dodala kako jučer potpisanim novim Sporazumom od 9 milijardi eura svaki stanovnik Hrvatske prosječno dobiva 2.200 eura ulaganja te da je na Hrvatskoj velika odgovornost da ispuni očekivanja i na najbolji način iskoristi novac namijenjen ponajprije slabije razvijenim područjima Hrvatske. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak dodala je kako smo kroz proteklih 8 godina imali prilike vidjeti kako se EU sredstvima mogu učiniti kvalitetne i nužne promjene diljem zemlje: "U novim programima, posebice u programu "Konkurentnost i kohezija", dodana je teritorijalna dimenzija. Prvi puta, osim nacionalnih poziva, koji će se raspisivati za područje cijele RH imamo posebne alate za razvoj slabije razvijenih krajeva Hrvatske i brdsko-planinskih područja. Ovo su prilike za razvoj kvalitetnije prometne povezanosti, željezničke infrastrukture te za daljnja ulaganja u naše luke, a veći fokus je na ulaganja u zdravstveni sektor, ali i obrazovanje. Integrirani teritorijalni program, vrijedan oko 1,6 milijardi eura, poslužit će ulaganja u gospodarstvo, razvoj i inovacije, i otvaranje novih radnih mjesta. Na temelju toga svaka hrvatska regija ima svoj zasebni plan industrijske tranzicije. Samo panonskoj Hrvatskoj na raspolaganju je oko 200 milijuna eura, za jadransku regiju 140 milijuna eura, i za sjevernu Hrvatsku 100 milijuna eura. Sve to treba doprinijeti da se svaki stanovnik Hrvatske može osjetiti kao punopravni europski građanin, i da svatko može imati kvalitetniju javnu uslugu", poručila je Tramišak.


Uoči obilaska Osijeka povjerenica Ferreira i ministrica Tramišak sudjelovale su na konferenciji "EU fondovi 2021.-2027. Nove prilike". Ferreira je napomenula kako se ponekad možda i nećemo slagati što je to u svakoj obitelji normalno, ali trebamo biti jedni uz druge kada je to potrebno: "To je naša europska vrijednost solidarnosti koja je bila naša snaga tijekom covid krize, bila je dokazana tijekom prihvata ukrajinskih izbjeglica nakon invazije Rusije, i ta će solidarnost biti naša snaga u sadašnjoj energetskoj krizi i ona je temeljni kamen naše europske kohezijske politike", poručila je Ferreira.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.