Hrvatski radio

Radio Osijek

Europska unija i mediji

23.03.2023.

16:08

Autor: HRT Radio Osijek

Novinari i članovi EDO

Novinari i članovi EDO

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

EUROPA DIRECT Osijek kao član sveeuropske mreže centara djeluje već gotovo 10 godina. Cilj mu je približiti Europu ljudima i pojasniti pitanja vezana uz rad Europske unije. Važnu ulogu u tome imaju i mediji. 

Kako bi osnažili komunikaciju s javnosti na druženju s predstavnicima medija članovi Centra EUROPA DIRECT Osijek još su jednom istaknuli važnost informacija, ali i nužnost za njihovom točnosti i istinitosti. "Suvremeni način života često je tome i prepreka," rekla je zamjenica voditelja Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović. "Jako je važno provjeriti sadržaj koji dijelimo, osobito na društvenim mrežama, a za to je potrebna određena razina pismenosti. I Europska komisija se uključila kako bi podignula razinu medijske pisemnosti. Nažalost danas je tek četrdesetak posto digitalno pismenih, a cilj je 80 posto do 2030. godine, rekla je Čović Vidović. 

Pozvala je korisnike i digitalne novinare da provjere informacije i njihove izvore, ponekad na uštrb brzine. "Danas imamo nove izazove u vezi s hibridnim ratovanjem. Svatko od nas može spriječiti lažnu vijest tako da je ne objavi dalje," zaključila je.

"Uloga Europa direct centara je i šira. Centri poput osječkog približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti Eurpske unije", rekla je voditeljica Brigita Ivoševac. Predstavljen je i plan aktivnosti osječkog centra u kojem su obuhvaćena organiziranja događanja namijenjenih mladima ili obilježavanja Dana Europe, te vazanih uz teme EU projekata kao i temama povezanih s Europskom godinom vještina. 

Brigita Ivoševac EDO

Brigita Ivoševac EDO

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.