Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski dan logopedije

10.03.2023.

19:30

Autor: Željko Kovačević

Predavanje o logopediji

Predavanje o logopediji

Foto: Željko Kovačević / HRT

U povodu Europskog dana logopedije, u organizaciji Hrvatskog logopedskog društva, u prostoru American Cornera, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, održana su predavanja doc.dr. sc. Ljiljana Širić, prof. logoped, univ. spec. iur. specijalist medicinskog prava i Lucija Šušak,mag. logoped.

Doc. dr. sc. Ljiljana Širić, prof. logoped u KBC-u Osijek na Jedinicama intenzivnog liječenja konzilijarno radi procjenu, dijagnostiku i rehabilitaciju poremećaja gutanja, glasa i govora kod pacijenata svih dobnih skupina – od pedijatrijske do gerijatrijske populacije.

„Nije lako. Odnos pacijent - terapeut mora biti od povjerenja i to je uvelike važno, no važno je da prema pacijentu budete krajnje iskreni. Mora te mu reći realno stanje. Što se očekuje, koji su limiti, ali i uzeti u obzir da je svatko jedinstven i da se neke stvari ne mogu prognozirati”, rekla je doc. dr. sc. Širić.

Lucija Šušak, mag. logoped radi u OŽB-u Vinkovcima logopedsku procjenu i rehabilitaciju odraslih osoba s teškoćom jezika i govora nastalih uslijed ozljede mozga koja nastaje kao posljedica moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga i drugih neuroloških bolesti. Logopedica Šušak u posljednje se vrijeme sve više susreće s djecom koja su, gotovo zamijenila komunikaciju s okolinom, „komunikacijom s ekranom”,

„Često se susrećemo s roditeljima čija djeca nekoliko sati provode pred različitim ekranima. Nerijetko se dogodi da djecu koja imaju poteškoće u čekaonici zateknemo s mobitelom u rukama. Posljedice kod te djece čiji roditelji traže pomoć je kašnjenje u jezično govorno razvoju. Dijete više nema dvosmjernu komunikaciju. Usmjereno je samo na ekrane i na taj način gubi priliku za usvajanje novih riječi i rečenica, i dolazimo do toga da im treba logoped.”, ističe logopedica Šušak.

Više o temi logopedije možete čuti u utorak 14. ožujka u emisiji „Zdravi eter” HRT Radio Osijeka s početkom u 17,05 sati.


Doc. dr. sc. Ljiljana Širić, prof. logoped, univ. spec. iur. specijalist medicinskog prava

Doc. dr. sc. Ljiljana Širić, prof. logoped, univ. spec. iur. specijalist medicinskog prava

Foto: Željko Kovačević / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.