Hrvatski radio

Radio Osijek

14:31 / 15.11.2019.

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Europski dan muzikoterapije u Centru za autizam

Europski dan muzikoterapije u Centru za autizam

Europski dan muzikoterapije u Centru za autizam

Foto: - / -

Osječki Centar za autizam obilježio je Europski dan muzikoterapije, znanstveno utemeljene terapijske discipline u kojoj se primjenjuje jezik zvukova i glazbe u odnosu terapeut-klijent kako bi se ostvarili individualizirani terapijski, rehabilitacijski i preventivni ciljevi.

Djelatnica Centra Marina Hojsak, prvi sveučilišni specijalist muzikoterapije u Hrvatskoj, rekla je kako se ova vrsta terapije u Centru provodi od 1. ožujka ove godine. Pojasnila je kako se kroz glazbu radi na ostvarivanju neglazbenih ciljeva koja su djeci, štićenicima Centra, najpotrebnija, a to su socijalizacija i komunikacija. "Djeca na ovu vrstu terapije jako dobro reagiraju jer je glazba direktan put do osobe, brži nego riječ. Pokazalo se da je komunikacija neverbalnim putem korisna za naše štićenike i djeca uživaju u ovoj vrsti terapije. Oni vole različitu glazbu i svakom djetetu se tijekom terapije pristupa individualno", zaključila je Hojsak.
Ravnateljica Centra Sandra Zlatarić kazala je da Centar pohađa 50 djece, a raspoređena su u deset odjela. Kada je Centar u ožujku počeo s radom pohađalo ga je 27 djece.
Povodom obilježavanja Europskog dana muzikoterapije Centar je ugostio dječji zbor "Osječki zumbići" koji je za štićenike izveo koncert.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.