Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

23.08.2018.

15:18

Autor: Mirta Milas/Igor Rotim

foto: HRT/Miroslav Lačanin

foto: HRT/Miroslav Lačanin

Foto: - / -

Na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, udruge Nijemaca i rodbina odale su počast žrtvama koncentracijskog logora Krndija .

To je nekadašnje njemačko selo, nakon završetka Drugoga svjetskog rata pretvoreno u logor kroz koji je prošlo oko 4 000 ljudi, a u masovnoj grobnici pokopano je 336 osoba. Najviše ih je umrlo od bolesti, dok je dio ubijen u logoru i okolnim šumama.

"Nažalost, ovo je jedan veliki zločin koji se ovdje dogodio, za koji se mnogo vremena nije smjelo ni govoriti niti je bilo puno nekakvih spisa i dokaza koji bi to potvrđivali. Evo, dr. Vladimir Geiger, koji je inače iz Đakova, on je napisao o tome ne samo jednu knjigu, monografiju, nego još i druge članke i istražio koliko je mogao stradanje njemačkoga naroda ovdje u Krndiji."

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se 23. kolovoza kao spomendan i u Republici Hrvatskoj i europski je dan sjećanja na žrtve totalitarnih diktatura u Europi u 20. stoljeću.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.