Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski je dan žrtava kaznenih djela

22.02.2022.

13:21

Autor: HRT Radio Osijek

akcija u Osijeku

akcija u Osijeku

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Europski je dan žrtava kaznenih djela, a tim povodom je Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u Hrvatskoj organizirala niz javnih akcija, u Osijeku podjelu promotivnih letaka građanima u središtu grada.

U 2021. godini četiri ureda, u Osijeku, Vukovaru, Zagrebu (gdje je smješten Nacionalni pozivni centar 116006) i Varaždinu, pružila su oko 4 i pol tisuće usluga, a 68 volontera ostvarilo više od 3 tisuće volonterskih sati. Danas raspisuju prvi Javni poziv za priznanja Udruge, a poziv je otvoren  do rujna ove godine.  U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke kaznenih djela, riječ je o Mreži podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, koju čine Ženska soba kao koordinatorica te 10 partnerskih organizacija koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela na području 13 županija u Hrvatskoj. Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati svatko od nas, međutim za to iskustvo nitko nije dostatno pripremljen, ističu u udruzi. Uz to, kako upozoravaju, u mnogim slučajevima djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške ne bi li se to promijenilo, prvenstveno umanjilo strah žrtvi od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i ne diskriminatoran, a u Hrvatskoj ju, u suradnji s državnim institucijama, provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela. Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija, potom i psihološko i pravno savjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave ali i nakon završetka sudskog procesa. Sve je za korisnike besplatno što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške. 

Poslušajte što je za program Radio Osijeka rekla voditeljice osječkog ureda Marijana Skoko. 


Marijana Skoko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.