Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski tjedan mobilnosti u Osijeku

22.09.2016.

12:23

Autor: Željko Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europski tjedan mobilnosti (European Mobility Week) posvećen je održivoj mobilnosti čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o poboljšanju kvalitete života stanovnika europskih gradova, potrebi primjene akcija za smanjenje zagađenja u urbanim sredinama, te općenito zdraviji život građana.

Ovogodišnje obilježavanje odvija se prema sloganu “Pametna mobilnost. Snažno gospodarstvo”. Želja je organizatora potaknuti javnost da pametnu i održivu mobilnost prepoznaju kao investiciju.

Prema dosadašnjim istraživanjima gradovi koji promiču održivi transport imaju značajne ekonomske prednosti u odnosu na one gradove u kojima prevlada prijevoz osobnim automobilima. Istraživanje koje je provela Francuska biciklistička federacija i Nacionalni centar za znanstveno istraživanje pokazalo je da vozači automobila i putnici troše manje novaca od osoba koje putuju još uvijek alternativnim načinima. Brojke pokazuju kako su biciklisti i korisnici javnog prijevoza bolji potrošači od onih koji koriste osobne automobile za prijevoz do svojih odredišta. Europska biciklistička federacija procjenjuje da biciklisti godišnje pridonose sa 111 milijardi eura raznih gospodarskih aktivnosti u gradskim središtima i lokalnim trgovinama Europske unije.

U ovogodišnjem obilježavanju Europskog dana bez automobila sudjeluju djeca iz Dječjeg vrtića Mak, učenici osnovnih škola August Šenoa, Antuna Mihanovića i Franje Krežme, Gradska i sveučilišna knjižnica, osječka policija te Karolina d.o.o.

Informacijski centar Europe Direct Osijek, koji djeluje pri Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, u suradnji s Gradskim savezom za sportsku rekreaciju „Sport za sve“ Osijek, organizira biciklijadu s početkom u 17:00 sati.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavlja program i aktivnosti GDCK Osijek s naglaskom na prvu pomoć, a Biciklistički klub Osijek 2010 otvara vrata kluba.


START BICIKLIJADE

17:00 h : Školska - Radićeva - Europske avenije - Cara Hadrijana - Gupčeva - Cvjetkova - Vukovarska - Radićeva - Školska (povratak oko 18,00 sati)

18:00 h :

Fotografiranje sudionika. Fotografije će biti objavljene na Facebook stranici Europe Direct Osijek.

 

KROS

15:00 do 18:00 h :          

Na Hipodromu će se održati i natjecanje u krosu osnovnih i srednjih škola koje organizira Školski športski savez grada Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.