Hrvatski radio

Radio Osijek

Europski tjedan mobilnosti u Osijeku

20.09.2019.

12:13

Autor: Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

U povodu Europskog tjedna mobilnosti do 13,00 je sati zatvorena za promet Školska ulica. U njoj se promoviraju projekti kojima se unaprjeđuje mobilnost u Osijeku, ali i pridonosi ciljevima koje je postavila Europska komisija o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Građani mogu isprobati električne automobile koji će uskoro postati dio mreže javnog prijevoza, a preporuke su Europske komisije: nekorištenje automobila na konvencionalna goriva u gradovima do 2050. i prelazak na logistiku gradova s nultom emisijom u većini urbanih centara do 2030.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota i viši stručni savjetnik u Gradu Osijeku Srećko Kukić upoznali su građane s funkcioniranjem aplikacije za mobilne telefone putem koje će se automobili rezervirati, aktivirati te ć se naplaćivati njihovo korištenje. U programu sudjeluju: Policijska uprava Osječko-baranjska koja predstavlja projekt „Biciklirajmo biciklističkom“, Crveni Križ Osijek čiji su predstavnici održali praktično predstavljanje postupaka prve pomoći, budući da su biciklisti i pješaci najranjivija skupina u prometu te će svakome dobro doći upoznavanje s osnovama prve pomoći, Elektrotehnička i prometna škola s električnim romobilima i električnim skejtom iz vlastite radionice, biciklističke inicijative/udruge BikeOS i Kotrljaneri, učenici OŠ Franje Krežme kroz natjecanja u sigurnoj vožnji biciklom na prikladnom poligonu te Javna ustanova Županijska razvojna agencija  koja je predstavila projekt Amazon Bike Trail.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota predstavio je i projekt biciklističkih staza - Tenjska cesta i Biljska cesta – rekonstrukcija dvije dionice za kojima postoji značajna potreba po kriteriju dnevnih migracija, te usklađivanje staza s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi, E-mobilnost – uspostavljanje sustava dijeljenih bicikala sa 175 vozila, od toga 50 električnih i 125 mehaničkih, te postavljanje 25 samoposlužnih stanica na području grada Osijeka, I-SharE Life – pilot projekt uključivanja električnih automobila u mrežu javnog prijevoza na području grada Osijeka te Shareplace – integracija bicikala i e-automobila u sustav javnog prijevoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.