Hrvatski radio

Radio Osijek

Europskim novcem do energetski učinkovite obnove zgrada

27.09.2017.

13:06

Autor: Monika Kralj/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji s nekoliko hrvatskih i mađarskih partnera, grad Osijek provodi projekt "Uporaba održive energije u pograničnom području Hrvatske i Mađarske" a radionicom u Osijeku označen je početak tog projekta.

Hrvatsko- mađarski prekogranični projekt SUECH (Sustainable energy use in CBC area of Croatia and Hungary) usmjeren je na poboljšanje kvalitete života i okoliša kroz zajedničke aktivnosti u području održivog korištenja energije uključujući i energetsku učinkovitost u objektima u javnom vlasništvu a , u osječkom slučaju, osobito u gradskim vrtićima i školama,. Na radionici u Osijeku okupili su se predstavnici grada, Regionalne razvojne agencije, tvrtke Obnovljivi izvori energije i drugi partneri u pripremi projektne dokumentacije za energetski učinkovitu obnovu objekata. 

Projekt je vrijedan 247 tisuća eura, od toga je 85 posto bespovratan EU novac, a u idućih godinu dana obuhvatit će izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu tri vrtića i dviju osnovnih škola.

Član Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Zvonimir Klobučar rekao je da će projekt obuhvatiti i izradu dokumentacije za izgradnju fotonaponske elektrane kod osječkoga Poljoprivrednog fakulteta, podsjetivši kako je sličan projekt fotonaponske elektrane već realiziran u sklopu osječkoga Poduzetničkog inkubatora "Bios".
S obzirom pak da Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuju sve više ovakvih natječaja, nastojat ćemo takve projekte realizirati i u drugim školama i vrtićima na području ove Županije, najavio je Klobučar.


Osječki dogradonačelnik Boris Piližota ocijenio je kako se ovim projektom prekogranične suradnje želi poboljšati kvaliteta života i zaštita okoliša u objektima u javnom vlasništvu, a njegovi rezultati i stečena iskustva nastojat će se dalje primijeniti u drugim jedinicama lokalne samouprave.
Pročelnica gradskog Upravnog odjela za EU projekte i gospodarstvo Kornelija Mlinarević rekla je kako se učinkovito korištenje energije ili korištenje obnovljivih energetskih izvora dodatno boduje pri apliciranju za novac iz EU fondova, pa zato i Gradska uprava nastoji na to obratiti posebnu pozornost, kada su u pitanju projekti vezani za gradske tvrtke i institucije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.