Hrvatski radio

Radio Osijek

Eutanazija u tijeku: ptičja gripa u Mlaki Antinskoj kod Vinkovaca

10.02.2017.

12:02

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi upravo je potvrđen virus influence ptica podtipa H5N8. Danas će se eutanazirati sva perad na zaraženom gospodarstvu, a riječ je o ukupno oko 600 kljunova kokoši, pataka, gusaka i golubova.

Prema do sada utvrđenom stanju, vlasnik uginule peradi čije se gospodarstvo nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke, nije se pridržavao Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 5/17) kojom je na cijelom području RH obvezno držanje peradi u zatvorenom. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija. Zbog mogućeg kršenja Naredbe protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva. Danas će se eutanazirati sva perad na zaraženom gospodarstvu (žuto na slici), a riječ je o ukupno oko 600 kljunova kokoši, pataka, gusaka i golubova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići šest gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraž enog gospodarstva (ljubičasto označeno na slici) te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

/priopćenje Ministarstva/


         

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.