Hrvatski radio

Radio Osijek

Eutanazirano 990 komada peradi

30.12.2016.

17:42

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što su utvrđeni prvi slučajevi ptičje gripe kod domaće peradi u Križnici (Virovitičko-podravska županija) je uspješno završena veterinarska akcija, kojom se nastoji spriječiti daljnje širenje zaraze.

U 15 sati veterinarski su inspektori završili eutanaziju peradi, dezinfekciju i dekontaminaciju na 29 poljoprivrednih gospodarstava Križnici u Virovitičko-podravskoj županiji nakon potvrde da je 15 komada domaće peradi na jednom poljoprivrednom gospodarstvu uginulo od posljedica zaraze ptičjom gripom soja H5N8.
"Eutanizirano je približno 990 komada peradi, a 40 uzoraka uzeto je za daljnje analize. Sve eutanizirane životinje neškodljivo su zbrinute u pogonu tvrtke Agroproteinka", priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.Dodaje se kako će se propisati mjere postupanja s peradi u okolnim mjestima, kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze.
Kako je danas na pješačkom mostu koji vodi prema Križnici novinarima izjavio pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Damir Agičić, nakon što su otkriveni slučajevi zaraze kod divljih ptica, ovo je prvi puta da je utvrđena je ptičja gripa  na domaćoj peradi. Objasnio je kako se ptičja gripa širi kohabitacijom domaće peradi koja je ekstenzivno držana s divljim pticama, a slučaj iz Križnice "školski je primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad".
Influenca ptica (ptičja gripa) vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija ptica i peradi širi se preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.
Iz ministarstva podsjećaju da su posjednici životinja (vlasnici, korisnici ili čuvari) zakonski obvezni prijaviti veterinarima sumnju na bolest.
Znakovi karakteristični za bolest:
Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti
Potištenost
Nakostriješenost perja
Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta
Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun
Edem glave i vrata
Cijanoza kreste i podbradnjaka
Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.