Hrvatski radio

Radio Osijek

Eva: dekonstrukcija i rekonstrukcija antropologije žene

29.03.2023.

13:47

Autor: HRT Radio Osijek

J. Mladenovska Tešija

J. Mladenovska Tešija

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

„Eva: dekonstrukcija i rekonstrukcija antropologije žene” predavanje je koje je studentima Filozofskog fakulteta održala prodekanica za nastavu Evanđeosko-teološkog učilišta Julijana Mladenovska Tešija, a predavanje se naslanja na dokumentarni film Divne.

Dokumentarni film "Divne", snimljen u prosincu prošle godine, govori o ženama teologinjama, studenticama osječkog Evanđeosko-teološkog učilišta, o njihovom radu, postignućima o kojima se malo zna, nevidljive su-kaže Mladenovska Tešija koja predavanje koncipira kroz like Eve, koja nas objedinjuje kao ženski rod, šalje snažnu poruku, usmjerava način kako se žena percipira u današnjem društvu, želi osvijetliti njenu ulogu, promišlja što znači biti Evom danas. Julijana Mladenovska-Tešija suautorica je filma "Divne" zajedno s Antunom Balogom, koji je i snimio i montirao film. Predavanje na Filozofskom fakultetu održano je u sklopu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova osječkog Sveučiišta te osječke podružnice Hrvatskog sociološkog društva i projekta UNIGEM. O Povjerenstvu smo razgovarali s predsjednicom izv. prof. Anitom Dremel s Katedre za sociologiju.  

Julijana Mladenovska Tešija i Anita Dremel

Julijana Mladenovska Tešija i Anita Dremel

Julijana Mladenovska Tešija i Anita Dremel

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.