Hrvatski radio

Radio Osijek

Fabijan Svalina novi biskup koadjutor Srijemske biskupije u Srbiji

21.11.2021.

15:43

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Screenshot internetskog prijenosa

Screenshot internetskog prijenosa

Foto: - / -

Dosadašnji ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže, đakovački svećenik mons. Fabijan Svalina zaređen je u nedjelju u Srijemskoj Mitrovici za biskupa koadjutora Srijemske biskupije u Srbiji, rekavši da će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga.

U svečanom je govoru rekao da će povjerenu službu u zajedništvu sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem obavljati na dobro Katoličke crkve i povjerene im vjerničke zajednice u Srijemu. "Uvijek ću se fokusirati na poslanje kojem sam i do sada služio a to je karitativno djelovanje. U središtu mojega rada bit će ljubav prema potrebitom, prema bližnjem, prema onima koji su na marginama, ne samo materijalnim već i duhovnim", rekao je među ostalim novi biskup. Dodao je kako će se angažirati i na planu ekumenskog dijaloga, zbog čega je i simbol mosta uvrstio u svoj grb. "Ovo biskupsko ređenje u Srijemskoj biskupiji je doista specifično, katolici su ovdje manjina. Želimo pomoći ljudima, kao i razvijati zajedništvo s većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom", zaključio je.
Svečanosti je nazočna bila hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je novinarima rekla da je tu kako bi dala potporu novome biskupu, Katoličkoj crkvi i vjernicima. "Veseli nas da će svi katolici u ovome dijelu Srbije dobiti novog duhovnog pastira. Uvijek vjerujemo da je to zalog dobrih odnosa, i uvažavanja manjina i svih vjerskih zajednica što je na dobrobit naših država", navela je ministrica. Dodala je kako vjeruje da će novi biskup nastaviti poticati međureligijski dijalog kao što je to radio u Hrvatskoj. 
Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov ocijenio je da je ređenje Svaline za novoga biskupa snažna poruka Katoličke crkve. "Poruka je da katolici u Srijemu, Vojvodini i Srbiji nisu ostavljeni. Da Katolička crkva u Hrvata, ali i u cjelini, misli na nas".
Papa Franjo je 7. listopada ove godine svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Fabijana Svalinu, imenovao srijemskim biskupom koadjutorom.
Svalina je rođen 1971. u Đakovu gdje je završio osnovnu i srednju školu, Bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet. Za svećenika Đakovačke biskupije zaređen je 29. lipnja 1997. godine. Od 2010. je bio ravnatelj Hrvatskog Caritasa, a od 2017. ravnatelj Hrvatske katoličke mreže.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.