Hrvatski radio

Radio Osijek

Fallerova (osječka) land art jesen na pečuškom trgu

24.11.2021.

16:21

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: KC Osijek

Foto: KC Osijek

Foto: - / -

U sklopu projekta PASSPORT, kojim se grad Osijek i osječka kultura predstavljaju izvan granica Hrvatske, Trg 48. u najstarijem osječkom gradu-prijatelju, mađarskom Pečuhu, Land art instalacijom Nikole Fallera poprimio je umjetničke boje i oblike Osijeka.

"Ovo je tek početak ovakvih i sličnih projekata s kulturnim ustanovama grada Pečuha. U planu je otvaranje privremenog Kulturnog veleposlanstva u Pečuhu i onog pečuškog u Osijeku, suradnja s Kulturnim centrom Zsolnay, glazbene suradnje s Panonskom Filharmonijom iz Pečuha, ali i suradnje između likovnih umjetnika iz oba grada, a kojima će umjetnici dobiti priliku za izlaganje i predstavljanja svojih radova te međusobne umjetničke susrete i suradnje", ističu iz Kulturnog centra Osijek, koji u suradnji s Gradom Osijekom provodi projekt "Passport".
Osijek i Pečuh Gradovi su prijatelji od (davne) 1973. godine.
"Gradonačelnik Pečuha Atilla Péterffy putem društvenih mreža izrazio je svoje oduševljenje cjelokupnim događanjem na pečuškom Trgu 48.-e i posjetom predstavnika Kulturnog centra Osijek, a objavu i vijest građani Pečuha i Osijeka podijelili su i nagradili brojnim pozitivnim komentarima kojima su još jednom pokazali poznato gostoprimstvo i međusobnu otvorenost i suradnju naših gradova", napominje se u objavi iz KC-a.
Osječki umjetnik Nikola Faller poznat je po radu sa svojom udrugom "Slama Land Art", s kojom je gostovao po cijeloj Hrvatskoj, ali i svijetu. Od slame, pijeska, lišća, snijega... stvara umjetnička remek-djela, čime prirodni okoliš postaje njegovo „slikarsko platno“. Njegov jedinstveni stil i „jesenski“ dio Land umjetnosti jučer su upoznali i građani Pečuha.

Nikola Faller, Foto: KC Osijek

Nikola Faller, Foto: KC Osijek

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.