Hrvatski radio

Radio Osijek

Fashion Incubator počeo u Osijeku

11.11.2017.

08:14

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

All starsi na modnom događaju sezone - nekada debitanti na osječkoj pisti, a danas mladi dizajneri sa zapaženim karijerama, obilježili su prvu večer Portanova Fashion Incubatora. Modni događaj završava danas.

17. izdanje Portanova Fashion Incubatora, regionalno najutjecajnijeg natjecanje za mlade i neafirmirane modne dizajnere, otvorila su zaštitna lica kampanje “Do You Speak Fashion“ - KLISAB, Sonja Lamut, Anthony Avangard, Mona Lacko i JAMOI. Oni su mlada i svježa energija na sceni te nositelji novog vala dizajnera koji su osječkoj publici predstavili nove kolekcije.

Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić, autorski tim iza brenda KLISAB te pobjednici PFI-a 2014. godine, nastavljaju graditi prepoznatljivost svog brenda i reputaciju miljenika publike. Predstavili su novu kolekciju PATCHPATCH koja se poigrava tehnikom patchworka i istražuje mogućnosti spajanja različitih materijala u jedan komad. Koristeći vunu, štof, krzno, samt, kuhanu vunu, uz tamnije boje i glasne uzorke, te zadržavajući prepoznatljive predimenzionirane komade brenda, Kliškinić i Šabarić usavršili su jesensku kolekciju za koju i sami kažu da je najbliža viziji koja pokreće brend KLISAB.

Kandidatkinja PFI-a 2011. godine i ove sezone odabrala je upravo osječku publiku da pred njom ekskluzivno predstavi novu kolekciju. Sonja Lamut inspiraciju je pronašla u jeseni koje je njezino omiljeno godišnje doba. Proces stvaranja kreće od želje da napravi komad odjeće koji će dizajnom biti dominantan, pa i nad onim koji ga nosi. Suprotno uvriježenom stavu, Lamut tvrdi da dobro odijelo nosi čovjeka i takvo može služiti kao štit. Dizajnerica je i ove sezone ostala vjerna pastelnom spektru boja, čistim linijama te prostoru koji voluminoznim krojevima gradi između tijela i odjeće.

Antun Aščić ili Anthony Avangard, finalist 14. Portanova Fashion Incubatora, pokazao je šarenu i veselu kolekciju inspiriranu kultnim likom Grigora Viteza Antuntunom. Još jednom muškom kolekcijom, karizmatični dizajner ponovno je pozvao publiku da uđe u njegov osebujan modni svijet, pa je goste revije obasuo odjevnim kombinacijama jarkih boja, s točkicama od glave do pete i detaljima koji će sivu jesen zaliti bojom i ozariti osmjehom.

Prošlogodišnja finalistica ekskluzivno je predstavila novu kolekciju pod nazivom ENERGY koja kanalizira energiju nove generacije koja negira sve štetne društvene pojave, poglavito radikalni nacionalizam koji se i danas uspješno hrani i održava zahvaljujući netalentiranim i/ili nemoralnim političkim akterima na teritoriju Hrvatske i Srbije. Lacko ovom kolekcijom sažima duh generacije koja isijava pozitivan stav i konstruktivnu energiju zdravog i razumnog duha.

Mlada riječka dizajnerica Mirjana Klepić, koja je pod imenom JAMOI pobijedila na 15. PFI-u, pokazala je novu kolekciju nazvanu Morph Caption. JAMOI se upustila u istraživanje različitih materijala, pa je tako koristila za svoj rukopis prepoznatljivu kožu i pletivo, ali uvela i popelin, nojevo perje, umjetno krzno i različite lepršave transparentne materijale. Kolekcija još jednom ističe Mirjaninu majstorsku izradu dekonstruiranih krojeva i finoću u dizajniranju detalja poput izrezivanja profila lica u koži. Odmičući se od do sada prikazanog i zadržavajući mrak i neodoljivu pomaknutost, JAMOI je ovom kolekcijom zapečatila eklektičnu viziju vlastitog modnog brenda.

 

Vrhunac najenergičnijeg modnog događaja sezone je danas, 11. studenoga kada će stručni žiri odabrati pobjednika 17. Portanova Fashion Incubatora i dodijeliti mu titulu najboljeg mladog dizajnera koji će osvojiti novčanu nagradu od 10 tisuća kuna i pozivnicu na renomirani BIPA Fashion.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.