Hrvatski radio

Radio Osijek

Faust Vrančić za životno djelo Osječaninu Branku Hrpki

12.03.2019.

14:14

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Foto: HRT/Dragan Francuz Zajednica tehničke kulture

Foto: HRT/Dragan Francuz Zajednica tehničke kulture

Foto: - / -

Branko Hrpka, profesor osnova tehnike i proizvodnje iz Osijeka, koji se tehnikom bavi više od 50 godina, i koji je cijeli radni vijek posvetio izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima iz tog područja dobitnik je Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2018. za životno djelo.

Nagrade su uručene danas na svečanosti u Hrvatskom saboru, a uz Nagradu za životno djelo dodijeljeno je osam godišnjih nagrada pojedincima i dvije  godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.

Čestitavši laureatima ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak napomenula je kako je ta nagrada s 26 godina dugom tradicijom dobila ime po jednom od najvećih znanstvenika koje je Hrvatska ikada imala, koji je bio čovjek ispred svog vremena, a po značaju uz bok Nikoli Tesli i Ruđeru Boškoviću. "Odlikovao ga je život koji nam danas može biti uzor i teško ga je dostići, svemu je pristupao na inovativan i kreativan način, a teoriju je pretvarao u praksu", ustvrdila je. 
Izaslanik premijera Radovan Fuchs smatra kako je izuzetno važno znati pobuditi kod mladih interes, volju i želju za područje tehničkih znanosti, osobito u vremenima kada u Hrvatskoj i drugdje svjedočimo padu interesa za taj značajan segment, unatoč njegovoj velikoj ulozi. 
U ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja nagrada, dobitnicima je čestitala saborska zastupnica Sanja Putica, rekavši kako je tehnički dio obrazovnog sustava iznimno važan i za razvoj cijeloga društva, posebice onih gospodarskih grana u kojima Hrvatska još uvijek zaostaje za razvijenim zemljama. "Poticanje mladih za bavljenje tehničkim znanostima znači unapređenje života svih građana Republike Hrvatske", dodala je.

Zahvalivši u ime svih nagrađenih dobitnik Nagrade za životno djelo Branko Hrpka rekao je kako je sreća dijeliti svoja znanja i umijeća s drugima, a osobito kada se ta zalaganja primijete, a što pokazuju upravo dobivene nagrade.
Kaže kako ga veseli najava da će se uvesti tableti u škole, što je svojevrsna informatička revolucija, no nakon toga treba slijediti izrada obrazovnog softwarea. "U školama imamo veliku količinu gradiva što ne dovodi do uspjeha nego do frustracija učenika i učitelja. Škola više nije mjesto gdje se dolazi do znanja nego informacija o tome što bi trebalo znati, nema sinergije, razgovora između učitelja i učenika", rekao je dobitnik Nagrade Faust Vrančić. Zato smatra da treba napraviti promjene, učitelj bio obrazložio pojmove, davao dodatna objašnjenja gradiva, bio mentor učenicima, a ispiti bi se provodili putem centralnog softwarea i on ne bi bio dežurni krivac za lošu ocjenu. Tako bi učitelji, učenici i roditelji bili na istoj strani prema zajedničkom cilju savladavanja gradiva, istaknuo je Hrpka.
"Malo je osoba koje su u svom radnom vijeku ostavile trajan pečat u različitim područjima tehničkih aktivnosti kao što je to u 54 godine učinio Branko Hrpka. Ugled stečen dugogodišnjim radom s djecom i odraslima rezultat je njegovog kontinuiranog obrazovanja i stjecanja kompetencija za različita područja tehnike. Ako svemu tome dodamo rad na udžbenicima, priručnicima, djelovanje u klubovima mladih tehničara, s pravom možemo konstatirati da predlažemo osobu koja je svojim dugogodišnjim rezultatima rada dala značajan doprinos razvoju različitih grana tehnike u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj", zaključak je na devet stranica obrazloženja Društva pedagoga tehničke kulture Osijek koje je za državnu nagradu nominiralo ovog priznatog stručnjaka za područje graditeljstva, informatike, pedagogije, foto i videotehnike. Između ostalih Hrpka je dobitnik i godišnje nagrade "Faust Vrančić" 1997. godine, pa je ova nagrada za životno djelo, za nekoga tko je cijeli radni vijek posvetio izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima iz područja tehnike, kaže i sam, bila i očekivana.
Branko Hrpka osnivač je Centra tehničke kulture u Osijeku, Saveza društava za informatiku i računarsku djelatnost Hrvatske, dopredsjednik je Hrvatskoga saveza pedagoga tehničke kulture, početkom Domovinskog rata u suradnji s Radio Osijekom pokrenuo je tzv. radioškolu, razvijao je školsko zadrugarstvo u Slavoniji i Baranji, organizator je manifestacije Zmajevi nad gradom, aktivan je u HAK-u, predsjednik je videokluba Mursa, u kojem je bio i voditelj filmskih družina te s učenicima postigao važne rezultate, osmislio je i organizirao Gastro film fest, aktivan je i u Hrvatskome filmskom savezu, bio je savjetnik za tehničku kulturu pri Ministarstvu prosvjete, tajnik u Zajednici tehničke kulture OBŽ-a, član je upravnog odbora Auto-moto kluba Slavonac, osmislio je akciju "Sigurno do cilja", Lampioni u gradu i druge.

branko-hrpka-nagrada.jpg

branko-hrpka-nagrada.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.