Hrvatski radio

Radio Osijek

FAZOS: Novi diplomski studij ICT u poljoprivredi na engleskom jeziku

24.02.2020.

13:21

Autor: Radio Osijek

HRT

HRT

Foto: - / -

Pripremno-promotivnim seminarom na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti predstavljen je projekt osnivanja novog diplomskog studija informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi na engleskom jeziku s planom provođenja ove jeseni ili najkasnije iduće godine.

Riječ je o studiju koji uspostavlja Fakultet agrobiotehničkih znanosti u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) u okviru projekta Razvoj i uspostava zajedničkog studija ICT u poljoprivrednim znanostima, potvrđuje voditelj projekta prof. dr. sc. Zdenko Lončarić: „Pokušavamo implementirati nove informacijsko-komunikacijske tehnologije u agronomsku struku. Cilj će nam biti približiti studentima najsuvremenije metode u rukovođenju tehnologija, kao i osmišljavanje novih kako bismo održali korak s razvijenim zemljama. Studij je prvotno namijenjen stranim studentima, no tu su i svi ostali koji žele studirati na engleskom jeziku i to već od ove jeseni ako uspijemo pribaviti potrebnu dozvolu, dok se kao druga opcija, ona krajnja naznačen rujan iduće godine”.

Ukupna vrijednost projekta je 1.798.253,29 kuna financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a njegov značaj za Slavoniju naglasio je i prodekan za nastavu FERIT-a Danijel Topić: „Mi smo poljoprivredna regija i vrlo je važno da iz toga izvučemo ono najbolje što imamo. ICT tomu izravno pomaže što gotovo svakodnevno vidimo kroz primjere poput korištenja dronova u poljoprivredi ili obnovljivih izvora energije, tako da je u pitanju dobra praksa kojoj će još više doprinijeti ova vrsta studija", zaključio je Topić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.